Budai Liberális Klub
tiszta beszéd a közélet és a civil társadalom kérdéseiről

Hírlevelek

Cím

Rendezvényeink

Közönség

Budai Liberális Klub néven 1989 óta szervezünk közéleti, társadalompolitikai és kulturális rendezvényeket, vitákat. Az elmúlt két évtizedben évben számos jelentős közéleti személyiség — a liberálisok mellett szociáldemokraták és konzervatívok is — vett részt vitaestjeinken. Az alábbiakban elolvasható a Budai Liberális Klub teljes rendezvénynaptára, a kezdetektől napjainkig.


Liberális Klub1956

Október huszonharmadikán

Dátum: 
2014. október 23., 10:00
Helyszín: 
1026 Budapest, Orsó utca 43.
Vendégek: 
 • Beszédet mond: Kuncze Gábor, a Szabadelvű Polgári Egyesület elnöke
 • Közreműködik: Bródy János
Házigazda: 
 • Budai Liberális Klub

A kerületi liberálisok 1989 óta minden évben Nagy Imre egykori házánál emlékeznek az 1956-os forradalomra. Ehhez az illiberális demokráciában is ragaszkodunk.  Budapesten ma ez az egyetlen hely, ahol a liberálisok együtt ünnepelhetnek. Mindenkit szeretettel várunk! » Tovább »

Liberális KlubFideszgazdaságtársadalom

Magyar polip

Dátum: 
2014. október 20., 19:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 
 • Magyar Bálint
 • Lakner Zoltán politológus
Házigazda: 
 • Baló György

Újabb tanulmányok a posztkommunista maffiaállam működéséről

Csak néhány hete került a könyvesboltokba, de az olvasói érdeklődés máris a sikerlisták élére röpítette a Magyar polip második kötetét. A változatlan érdeklődés azt jelzi, hogy a Magyar polip márkává vált, másrészt pedig, hogy a mai Magyarország posztkommunista maffiaállamként való leírása és értelmezése összecseng azzal, amit a mindennapokban az olvasók tapasztalnak. De vajon alkalmas-e ez az értelmezési keret arra, hogy azoknak is otthont és nézőpontot nyújtson, akik nem liberálisok? Ha nem, milyen kifogások vetődnek föl vele szemben? Kiindulópontként szolgálhat-e ez az elméleti keret egy nyugatias, joguralmon alapuló, a politikai és gazdasági szabadság helyreállítását preferáló politikai stratégia megalkotásának? Baló György erről beszélget Magyar Bálinttal, a Magyar polip szerkesztőjével és kidolgozójával, meghívott vendégeivel és a közönséggel. » Tovább »

Liberális KlubEgyütt 2014MSZP

Együtt és külön-külön

Dátum: 
2014. szeptember 29., 19:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 
 • Falus Ferenc főpolgármester-jelölt, Együtt-PM
 • Hajdú Nóra II. kerületi polgármester-jelölt, Együtt-PM
 • Horváth Csaba II. kerületi polgármester-jelölt, MSZP
 • Schiffer János II. kerületi polgármester-jelölt, DK
Házigazda: 
 • Koncz Imre
   

Koordinált jelöltállítás az önkormányzati választásokon

Elérkeztünk a 2014-es választási év finiséhez, az önkormányzati választáshoz. A parlamenti és az EU-választáson kiderült, hogy a ballib tábor nem rendelkezik elegendő támogatóval Orbán leváltásához. Sem az áprilisi választáson az utolsó pillanatban összehozott összefogás, sem az EU-választás egyenkénti megmérettetése nem hozott új szavazókat a Fidesszel szemben álló demokratikus táborba. Az ezévi utolsó megmérettetéshez valami újat találtak ki a pártok: úgy hívják, hogy „koordinált jelöltállítás”. A demokratikus pártok felosztották egymás között a terepet. A főpolgármesteri székért az Együtt színeiben Falus Ferenc száll szembe Tarlóssal, a többiek támogatják, de csak amolyan félszívvel, nem fognak szerepelni a neve mellett a szavazólapon. A kerületekben pedig a teljes összefogástól a teljes különállásig terjed a megoldások skálája. Megkérdezzük vendégeinktől, miért alakult ez így? Mi az egyes jelölteknek a városról alkotott víziója? Milyen városban szeretnének élni, hogyan vezetnék Budapestet, vagy a választott kerületüket? Miben különböznek az egymás ellen induló pártok helyi politikái? Milyen világképet kínálnak a választóiknak? Vannak-e markáns eltérések, melyek lehetetlenné tették a közös indulást, vagy csak helyi dominanciaharcokról van szó? Mit gondolnak, vajon a választók ki fognak igazodni az eléjük kerülő szavazólapokon? És végül, hogy milyen eredményre számítanak?

Izgalmas beszélgetés lesz. Jöjjön el Ön is, és tegye fel kérdéseit, vendégeink szívesen válaszolnak rá. » Tovább »

Liberális Klubtársadalom

Itt rosszabb vagy ott jobb?

Dátum: 
2014. június 23., 19:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 
 • Grecsó Krisztián író
 • Lukáts Andor színész
 • Vásárhelyi Júlia újságíró
 • Gábor György vallástörténész
Házigazda: 
 • Karsai György egyetemi tanár

Közérzeti beszélgetés
 

Liberális Klubtársadalom

Rendszerváltók a kormányváltásról

Dátum: 
2014. március 31., 19:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 
 • Kőszeg Ferenc
 • Pető Iván
Házigazda: 
 • Bauer Tamás

Negyedszázada megdőlt a roskadozó önkényuralmi rendszer, és létrehoztunk helyette egy demokráciát. Kőszeg Ferenc azok közé tartozott, akik nevükkel vállalva szerkesztették a Beszélőt. Bauer Tamás és Pető Iván álnéven írt bele. Mindhárman ott voltak az SZDSZ alapítói között.

» Tovább »

Liberális Klub2014 parlamenti

Összefogás

Dátum: 
1980. január 1., 00:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 
 • Gyurcsány Ferenc
Házigazda: 
 • Kuncze Gábor
   

» Tovább »

Liberális Klubparlament

Választás 2014: a nagy kihívás

Dátum: 
2014. február 8., 19:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 
 • Szelényi Zsuzsanna, az Összefogás országgyűlési képviselőjelöltje a II-III. kerületben
 • Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója
Házigazda: 

A 2014-es országgyűlési választás kampányának első napján a Budai Liberális Klubban  a politikai helyzetet és a választások kimeneti lehetőségeit elemzik vendégeink. » Tovább »

Liberális Klubgazdaság

Deficit

Dátum: 
1980. január 1., 00:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 
 • Csillag István egyetemi docens, volt gazdasági miniszter
 • Tamás Pál szociológus, a Corvinus Egyetem kutatóprofesszora
Házigazda: 

Ezen a beszélgetésen a hiányokról lesz szó. Csillag István most megjelent könyve az államháztartási deficit okait kutatja. Miért van az, hogy a magyar választót nem érdekli, hogy az igérgető pártok honnan teremtik elő a forrásokat a jóléti kiadásokhoz, csak tőle ne vegyenek el többet, mint azelőtt. Már a szocializmusban is ez volt a helyzet, és ez mit sem változott az elmúlt huszonnégy év során. Mi hiányzik belőlünk, ami a környező országok lakosságában megvan? Miért csak nálunk ilyen magas tartósan a deficit? Miért költünk többet a lehetőségeinknél?

A helyszínen kedvezményes áron megvásárolható Csillag István Deficit című, most megjelent könyve. » Tovább »

Liberális Klubtársadalom

Magyar polip – a posztkommunista maffiaállam

Dátum: 
1999. november 30., 00:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 
 • Magyar Bálint
Házigazda: 
 • Krekó Péter, a Political Capital igazgatója

Magyar Bálint 2001-ben „Magyar polip – a szervezett felvilág” címmel írt cikket az egész pályás lenyúlást alkalmazó, a jogállam intézményrendszerét szétzüllesztő Fideszről, illetve az általa berendezett világról, ahol a demokratikus intézményrendszer keretei között működő hatalom maffiamódszerekkel, állami segédlettel terjeszkedik lefelé. Ebben a rendszerben az állam nem a maffia eszköze, hanem maga a maffia, amely az államhatalom teljes fegyvertárát beveti politikai és gazdasági érdekei érvényesítéséért.

Akkor még sokan vitatták az új fogalmi megközelítés helyességét, amelynek kulcskategóriái a „szervezett felvilág”, a „maffiamódszereket alkalmazó állam” és a „politikai családtagok” voltak. A kritikusok e kategóriákat inkább metaforának, mintsem a rendszert leíró koherens fogalmi apparátus elemeinek tekintették. A Fidesz 2002-es választási bukása részben levette a napirendről a kérdést. 2010-ben azonban a kétharmados parlamenti többséggel jórészt megszűntek a hatalomgyakorlás intézményes korlátai. A párt után az állam is egyetlen személy fennhatósága alá került, aki azóta az engedelmességre kényszerítés Fideszen belül alkalmazott technikáit már a társadalom egészén alkalmazza.

Már a boltokban a Magyar Bálint által szerkesztett könyv, mely a helyszínen kedvezményes áron lesz megvehető. » Tovább »

Liberális Klubtársadalom

Bizánc vagy Brüsszel?

Dátum: 
1999. november 30., 00:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 
 • Béndek Péter (Polgári Konzervatív Párt)
 • Barcs Endre (Európai Föderalisták Uniója)
 • Seres László (kapitalizmus blog)

Sokan mondják, hogy Magyarország az utóbbi három évben sok ezer kilométert utazott keletre a politikai térképen. De nem mindenki akar egyre távolabb kerülni Brüsszeltől.

Jól lehet, ha a választásokra készülődő pártokat kérdeznénk mindegyik nyugatosnak tartaná magát, de vajon ilyennek képzeli mindenki a piacgazdaságot?

Vannak, akiket nem elégít ki a szocialisták „Munkát! Kenyeret!”szlogenje, de Bajnaiék óvatosan megfogalmazott államilag kontrollált piacgazdaság ígérete sem. Egyre többen vannak, és ezt jól lehetett érzékelni a Műegyetem előtt október 23-án „összefogást” skandáló tömeg hangerején, akik úgy érzik kimaradtak az MSZP-E14-PM egyezségből, az ellenzéki oldalon sincs képviseletük.

Kik ők? Értelmiségiek? Munkások? Diákok? Nyugdíjasok?

Mit keresnek? Miért nem elég nekik Mesterházy, Bajnai, Gyurcsány, vagy Orbán politikai konstrukciója? » Tovább »

Liberális Klubgazdaság

Útravaló

Dátum: 
1980. január 1., 00:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 
 • Felcsuti Péter
 • Molnár György
 • Bauer Tamás
Házigazda: 
 • Mihancsik Zsófia

Milyen elvek és értékek alapozzák meg a kormányváltást?

Három közgazdász – Felcsuti Péter, Molnár György és Simonovits András –, írt egy cikket, amelyben elmondják, szerintük mi a jó kormányzás társadalmi alapfeltétele. Cikkükben szó van a bizalomhiány eloszlatásáról, az állam és a piac helyes viszonyáról, az igazságosság és az egyenlőség megkülönböztetéséről. Azt mondják: „az ellenzéki oldal súlyos versenyhátránya és egyébként intellektuális deficitje, hogy alapvetően racionális érvekkel operál, – ha viszont megkísérel ebből kilépni, akkor egyetlen eszközét a jobboldali populáris demagógia túllicitálásában látja. Ez zsákutca az ellenzéknek is, a társadalomnak is. A jó kormányzásra és a helyes szakpolitikai intézkedésekre építő ellenzéki programban helyet kell találni olyan vonzó narratívák, víziók és eszmék számára is, amelyek valódi alternatívát jelentenek a jobboldali populizmussal szemben.”

» Tovább »

Liberális Klub1956

Október huszonharmadikán

Dátum: 
1999. november 30., 00:00
Helyszín: 
1026 Budapest, Orsó utca 43.
Vendégek: 
 • Beszédet mond: Kuncze Gábor, a Szabadelvű Polgári Egyesület elnöke
 • Közreműködik: Bródy János
Házigazda: 

A kerületi liberálisok 1989 óta minden évben Nagy Imre egykori házánál emlékeznek az 1956-os forradalomra. Mára Budapesten ez maradt az egyetlen hely, ahol a liberálisok együtt ünnepelhetnek.

Mindenkit szeretettel várunk! » Tovább »

Liberális KlubEurópa

Európaiak legyünk-e vagy magyarok?

Dátum: 
1980. január 1., 00:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 
 • Konrád György író
 • Sándor Klára nyelvész, társadalomkutató
Házigazda: 
 • Kuncze Gábor

Európaiság, magyarságtudat, patriotizmus, nacionalizmus

Nacionalista politikusok előszeretettel hirdetik, hogy a Nyugat ideje lejárt, és ezzel együtt az Európai Unió napjai is meg vannak számlálva. Mások úgy vélik, a nemzeteszme, a nemzeti identitás politikai súlya a XXI. század átrendezendő világában hamarosan eltűnik majd, de nem kár érte, mert idáig is sok konfliktushoz, háborúhoz, halálhoz vezetett.

De valóban egymást kizáró fogalmak az európaiság és a nemzeti érzés, vagy csak a regnáló kurzus „nemzetezése” áll szemben az európai értékrenddel?

Eltűnhet-e a nemzet koncepciója valaha és felolvadhat-e valamilyen összeurópaiságban, vagy csak az avíttas fülkeszabadságharcos, pöffeszkedő nacionalizmusokat veti ki magából az európai kultúra?

Miért nincs a baloldalnak a Fidesz bokázó és istenkalapjánbokrétás magyarkodásán túlmutató modern, nyitott, egyszerre hagyománytisztelő, európai és patrióta nemzetkoncepciója?

Vendégeink, akiktől válaszokat várunk a kérdéseinkre, otthonosan mozognak ebben a témakörben. Az Európai Bizottság felkérésére több neves értelmiségi között Konrád György is részt vesz egy az „európai alapértékeket tisztázó” szöveg létrehozásában. Sándor Kára nyelvészként és társadalomkutatóként foglalkozik a kérdéskörrel, a Galamus.hu-n cikksorozatott jelentetett meg „A nemzetet kisajátítani nem kell félnetek…” címmel. » Tovább »

Liberális Klub2014 parlamentiEgyütt 2014kormányparlamentPM

Mi a kormányváltás stratégiája?

Dátum: 
1980. január 1., 00:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 

Bajnai Gordon, az Együtt–PM szövetség vezetője

Házigazda: 

Mihancsik Zsófia újságíró

» Tovább »