Budai Liberális Klub
tiszta beszéd a közélet és a civil társadalom kérdéseiről

Hírlevelek

Cím

Rendezvényeink

Közönség

Budai Liberális Klub néven 1989 óta szervezünk közéleti, társadalompolitikai és kulturális rendezvényeket, vitákat. Az elmúlt két évtizedben évben számos jelentős közéleti személyiség — a liberálisok mellett szociáldemokraták és konzervatívok is — vett részt vitaestjeinken. Az alábbiakban elolvasható a Budai Liberális Klub teljes rendezvénynaptára, a kezdetektől napjainkig.


Liberális Klubkülpolitika

Menekültek, bevándorlók, migráció

Dátum: 
2015. november 16., 19:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 
 • Andor László, az EU foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős korábbi biztosa
 • Sík Endre egyetemi tanár, a TÁRKI vezető kutatója
 • Dr. Tóth Judit egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezetője 
Házigazda: 
 • Ónódy-Molnár Dóra újságíró

A csóna​k megtelt?

"Magyarország népessége 1980 óta egymillió fővel csökkent. A KSH szerint 2060-ban legalább újabb kétmillióval leszünk kevesebben. A kormány hallani sem akar bevándorlásról. Tömeges kivándorlás + zéró bevándorlás = nemzethalál?"

Mit hozhat, és mit visz a migráció Magyarországnak? Milyen veszélyeket rejthet az idegen kultúrákból érkező menekültek letelepedése, milyen haszonnal járhat az országba beáramló kvalifikált munkaerő? Hogyan tudtak beilleszkedni a befogadó országokba a korábbi menekülthullámmal érkezők? Mit mutatnak a nemzetközi tapasztalatok? Van-e más alternatívája az európai szociális rendszer fenntartásának, mint a megélhetési migránsok munkába állítása?  Védőbástyája vagyunk-e Európának, avagy rés az európai eszmeiségen?

Esély vagy veszély az Európába áramló menekültek sokasága? Hogyan készült vagy nem készült fel az EU a menekültek fogadására? Milyen stratégia van születőben a befogadásukra, letelepítésükre? Ilyen és hasonló kérdésekre keressük a válaszokat. » Tovább »

Liberális Klubkülpolitika

Az orosz medve ölelése

Dátum: 
2015. október 26., 19:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 
 • Banai Károly nagykövet
 • Jeszenszky Géza, az Antall-kormány egykori külügyminisztere
 • Széky János publicista, az ÉS rovatvezetője
Házigazda: 
 • Horváth Gábor, a Népszabadság külpolitikai rovatvezetője

Felgyorsult világpolitika és benne Magyarország

Rendezvényünkön  Európa, a Közel-Kelet és az amerikai-orosz viszony aktualitásait vitatjuk meg. Különös figyelmet szentelünk Magyarország és Oroszország kapcsolatának változására, az ukrán-orosz konfliktusra, Oroszország újkeletű közel-keleti szerepvállalásira, az orosz titkosszolgálatok egyre intenzívebb jelenlétére, dezinformációval operáló tevékenységére. Fókuszban a világpolitika és annak hazai vetülete. » Tovább »

Liberális Klub1956

Október huszonharmadikán

Dátum: 
2015. október 23., 09:00
Helyszín: 
1026 Budapest, Orsó utca 43.
Vendégek: 
 • Beszédet mond: Kuncze Gábor, a Szabadelvű Polgári Egyesület elnöke
 • Közreműködik: Rejtő Gábor énekes krónikás

Megemlékezés az 56-os forradalomról és menekültjeiről

A kerületi liberálisok 1989 óta minden évben Nagy Imre egykori házánál emlékeznek az 1956-os forradalomra. Ehhez az illiberális demokráciában is ragaszkodunk. Budapesten ma ez az egyetlen hely, ahol a liberálisok együtt ünnepelhetnek. Mindenkit szeretettel várunk!

» Tovább »

Liberális Klubrendszerváltás

Az elnembocsátott légió

Dátum: 
2015. szeptember 28., 18:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 
 • Gyekiczki András, a BM egykori kabinetfőnöke
 • Kenedi János író, az 56-os Intézet munkatársa
 • Széky János publicista
Házigazda: 
 • Koncz Imre

Titkosszolgálatok a rendszerváltáskor

Spiró egyszer azt mondta, hogy le volt zsírozva az egész rendszerváltás. De ő is csak az érzéseire hagyatkozva jelenthette ezt ki. Annyi biztos, hogy semmiről nem lehet tudni semmi biztosat. Mindent átitat a hülye titok, ami csak félelmet, görcsöt termel. Vajon emiatt a titkolózás miatt nem élte meg Magyarország euforikus felszabadulásnak a rendszerváltást? Mit tudnak, mit gondolnak minderről a téma kutatói? Milyen dokumentumok kutathatók, melyek vesztek el mindörökre? Lehet, hogy a KGB-nek mindenből volt még egy? » Tovább »

Liberális Klubegyházak

Migráció, halálbüntetés, szegénység és a keresztény egyházak

Dátum: 
2015. június 1., 18:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 
 • Donáth László evangélikus lelkész
 • Mártonffy Marcell teológus, Andrássy Egyetem
 • Acsay Balázs
Házigazda: 
 • Szentpéteri Nagy Richard politológus, alkotmányjogász

(Reuters/Scanpix)

Az utóbbi hetek közéleti vitáinak legforróbb témái nem a korrupció, az oktatás vagy a kivándorlás, hanem a halálbüntetés és a menekültügy művileg generált kérdései voltak. A miniszterelnök nem a magyar társadalom előtt álló legfontosabb problémákat, hanem az aljas ösztönöket mozgásba hozni képes kérdéseket igyekezett középpontba állítani. Mivel ezek nem csupán, sőt, talán nem is elsődlegesen politikai, hanem humanitárius kérdések voltak, az emberek kíváncsian várták a legnagyobb magyarországi egyházak – az evangélikusok és a katolikusok időközben megszületett – állásfoglalását.

Miért nem reagáltak az egyházak gyorsabban? Politizálás-e, ha egyértelműen kifejtik álláspontjukat humanitárius ügyekben? Mi a teendő a tízparancsolat némelyikét (elsőrendűen a ne lopj! és a ne hazudj!) látványosan semmibe vevő politikai hatalommal? Milyen tapasztalatokat szereztek az egyházak menekültügyi, szegénygondozási és más humanitárius tevékenységük során? » Tovább »

Liberális KlubFideszparlament

Tapolca után – három választás tapasztalatai

Dátum: 
2015. április 27., 18:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 
 • Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese, parlamenti képviselő, Veszprém megyei elnök
 • Kész Zoltán, Veszprém független képviselője, a kétharmad lebontója
 • Pápa Levente, az Együtt alelnöke, gazdaságpolitikus
Házigazda: 
 • Szentpéteri Nagy Richard politológus, alkotmányjogász

Nagyot fordult a világ, néhány hónap alatt háromból három időközi országgyűlési választást vesztett a Fidesz, kettőt nyertek a baloldali és liberális pártok támogatottjai, egyet a Jobbik. Az látszik, hogy az emberek többségének elege van az Orbán Viktorból és pártjából, az azonban kevésbé, hogy milyen politikai erőt szeretnének helyette.

» Tovább »

Liberális Klubjobb

Konzervatívok az egykori és a mai jobboldali politikáról

Dátum: 
2015. február 23., 19:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 
 • Bogárdi Zoltán, az első MDF-frakció tagja
 • Jeszenszky Géza, az Antall-kormány külügyminisztere
 • Raskó György, az Antall-kormány államtitkára
Házigazda: 
 • Szentpéteri Nagy Richard alkotmányjogász, politológus

1990-ben a magyar jobboldalt Antall József, és az általa vezetett centrista, nyugatos irányzat tette kormányképes, az első szabad választásokat megnyerni tudó politikai erővé. A kívülálló úgy látja, hogy szinte felfoghatatlan mélységű szakadék tátong a vállalkozás és a tulajdon szabadságát valló, atlanti elkötelezettségű, joguralomban hívő negyedszázad előtti centrista magyar jobboldal, illetve a jobboldalt a napjainkban megjelenítő politikai erők értékvilága között.

Mit gondolnak a konzervatív, jobboldali politika elmúlt negyedszázadban megtett útjáról az MDF első parlamenti frakciója, illetve az Antall-kormány tagjai? Miért morzsolódott szét az egykori kormányuk által is vallott értékek társadalmi támogatottsága? Melyik az egykori történelmi középosztály igazi énje: az antallista vagy a mai kurzust támogató?

» Tovább »

Liberális Klubliberalizmus

Nincs demokrácia liberalizmus nélkül

Dátum: 
2015. február 9., 19:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 
 • Kis János filozófus
Házigazda: 
 • Ónody-Molnár Dóra újságíró

Illiberális demokrácia nem létezik

Kis János nemrég megjelent kötetében (Mi a liberalizmus?) a harmadik köztársaságot Magyarország újabb, a Nyugathoz való sikertelen felzárkózási kísérletének tartja. Szerinte a liberális demokrácia korrekciója és újbóli felépítése alapfeltétele az újabb kísérlet elindításának. De vajon van-e erre esély? Lezárható-e a bal- és jobboldal közötti százéves háború? Milyen hibák és vétkek vezettek a liberális berendezkedés vereségéhez? A NER-rel szembeni tömeges ellenszenv immár látható, de mi lehet a tiltakozási hullám kifutása? Vajon a proteszt átfordul-e építkezésbe? Mik lennének azok a minimális politikai célok, amelyekben a civil mozgalmaknak meg kellene egyezni? Vajon a liberális eszmék lehetnek-e sikeresek ismét? Mi is a korszerű liberalizmus?

Az elmúlt huszonöt év tanulságairól, az orbánizmus válságáról, a kibontakozás lehetőségeiről kérdezzük Kis János filozófust, az SZDSZ egykori elnökét, a CEU professzorát.

Liberális Klubtársadalom

Több, mint kormányváltás

Dátum: 
2015. január 26., 19:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 
 • Gulyás Márton, színházas és társadalmi aktivista (Krétakör)
 • Juhász Péter, a Milla alapító tagja, V. kerületi önkormányzati képviselő
 • Vajda Zoltán, a Hatvanezren a magánnyugdíjunkért FB-csoport alapítója
Házigazda: 
 • Szentpéteri Nagy Richard alkotmányjogász, politológus

Magyarország  a maffiaállam bukása után

Ősszel gyökeresen megváltozott Magyarország politikai hangulata, egymást érik a népes tüntetések Budapesten. A választást elvesztő pártok helyett új, civil szervezetek szólítják az utcára a tömegeket. Korábban ismeretlen emberek lépnek a szónoki emelvényekre.  Megtörni látszik a fideszvarázs, növekszik az elégedetlenség. Mindeközben országunk Orbán vezetésével egyre nagyobb sebességgel távolodik a Nyugat civilizációs normáitól, és nem hihető, hogy a kontinens közepén fekvő országban ez az ellentmondás hosszabb ideig fennállhat. Nem tudjuk, mikor, és nem tudjuk, hogy mi, de valamikor valaminek történnie kell, történni fog.

Liberális Klubjobb

Hogyan rejthető el a szélsőjobboldali uralom a demokrácia álarca mögé

Dátum: 
2014. november 10., 19:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 
 • Ungváry Rudolf író
 • Demszky Gábor
Házigazda: 
 • Csillag István közgazdász

Beszélgetés a Láthatatlan valóság. A fasisztoid mutáció a mai Magyarországon című könyvről

Az orbáni rendszer a demokrácia és a jogállamiság eszközeivel mint afféle bűvös sapkával azzá varázsolta magát, aminek látszani akar. Alkalmazkodott az euroatlanti kultúrában érvényesülő politikai világhoz, felvette annak mintázatát. Ezzel beolvadt ennek a világnak a politikai környezetébe. Színlelésével mintegy láthatatlanná álcázta belső politikai tartalmát. Ezért képes arra, hogy mindenki szeme láttára megvalósítsa eredeti önmagát anélkül, hogy valamilyen korábbi néven megnevezhetnék. Amíg nem nevezhető meg valódi nevén ez a politikai színeváltozás, addig nem ismerhető fel az ellenállás sikeres formája sem vele szemben. A demokratáknak megfelelő nyelvet kell találniuk arra a kihívásra, amelyet az orbáni rendszer képvisel, és azt is meg kell érteniük, hogy miért éppen Magyarországon semmisülhetett meg az 1989–90-es rendszerváltás eredményeként létrejött liberális politikai rendszer. » Tovább »

Liberális Klub1956

Október huszonharmadikán

Dátum: 
2014. október 23., 09:00
Helyszín: 
1026 Budapest, Orsó utca 43.
Vendégek: 
 • Beszédet mond: Kuncze Gábor, a Szabadelvű Polgári Egyesület elnöke
 • Közreműködik: Bródy János
Házigazda: 
 • Budai Liberális Klub

A kerületi liberálisok 1989 óta minden évben Nagy Imre egykori házánál emlékeznek az 1956-os forradalomra. Ehhez az illiberális demokráciában is ragaszkodunk.  Budapesten ma ez az egyetlen hely, ahol a liberálisok együtt ünnepelhetnek. Mindenkit szeretettel várunk! » Tovább »

Liberális KlubFideszgazdaságtársadalom

Magyar polip

Dátum: 
2014. október 20., 18:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 
 • Magyar Bálint
 • Lakner Zoltán politológus
Házigazda: 
 • Baló György

Újabb tanulmányok a posztkommunista maffiaállam működéséről

Csak néhány hete került a könyvesboltokba, de az olvasói érdeklődés máris a sikerlisták élére röpítette a Magyar polip második kötetét. A változatlan érdeklődés azt jelzi, hogy a Magyar polip márkává vált, másrészt pedig, hogy a mai Magyarország posztkommunista maffiaállamként való leírása és értelmezése összecseng azzal, amit a mindennapokban az olvasók tapasztalnak. De vajon alkalmas-e ez az értelmezési keret arra, hogy azoknak is otthont és nézőpontot nyújtson, akik nem liberálisok? Ha nem, milyen kifogások vetődnek föl vele szemben? Kiindulópontként szolgálhat-e ez az elméleti keret egy nyugatias, joguralmon alapuló, a politikai és gazdasági szabadság helyreállítását preferáló politikai stratégia megalkotásának? Baló György erről beszélget Magyar Bálinttal, a Magyar polip szerkesztőjével és kidolgozójával, meghívott vendégeivel és a közönséggel. » Tovább »

Liberális KlubEgyütt 2014MSZP

Együtt és külön-külön

Dátum: 
2014. szeptember 29., 18:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 
 • Falus Ferenc főpolgármester-jelölt, Együtt-PM
 • Hajdú Nóra II. kerületi polgármester-jelölt, Együtt-PM
 • Horváth Csaba II. kerületi polgármester-jelölt, MSZP
 • Schiffer János II. kerületi polgármester-jelölt, DK
Házigazda: 
 • Koncz Imre
   

Koordinált jelöltállítás az önkormányzati választásokon

Elérkeztünk a 2014-es választási év finiséhez, az önkormányzati választáshoz. A parlamenti és az EU-választáson kiderült, hogy a ballib tábor nem rendelkezik elegendő támogatóval Orbán leváltásához. Sem az áprilisi választáson az utolsó pillanatban összehozott összefogás, sem az EU-választás egyenkénti megmérettetése nem hozott új szavazókat a Fidesszel szemben álló demokratikus táborba. Az ezévi utolsó megmérettetéshez valami újat találtak ki a pártok: úgy hívják, hogy „koordinált jelöltállítás”. A demokratikus pártok felosztották egymás között a terepet. A főpolgármesteri székért az Együtt színeiben Falus Ferenc száll szembe Tarlóssal, a többiek támogatják, de csak amolyan félszívvel, nem fognak szerepelni a neve mellett a szavazólapon. A kerületekben pedig a teljes összefogástól a teljes különállásig terjed a megoldások skálája. Megkérdezzük vendégeinktől, miért alakult ez így? Mi az egyes jelölteknek a városról alkotott víziója? Milyen városban szeretnének élni, hogyan vezetnék Budapestet, vagy a választott kerületüket? Miben különböznek az egymás ellen induló pártok helyi politikái? Milyen világképet kínálnak a választóiknak? Vannak-e markáns eltérések, melyek lehetetlenné tették a közös indulást, vagy csak helyi dominanciaharcokról van szó? Mit gondolnak, vajon a választók ki fognak igazodni az eléjük kerülő szavazólapokon? És végül, hogy milyen eredményre számítanak?

Izgalmas beszélgetés lesz. Jöjjön el Ön is, és tegye fel kérdéseit, vendégeink szívesen válaszolnak rá. » Tovább »

Liberális Klubtársadalom

Itt rosszabb vagy ott jobb?

Dátum: 
2014. június 23., 18:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 
 • Grecsó Krisztián író
 • Lukáts Andor színész
 • Vásárhelyi Júlia újságíró
 • Gábor György vallástörténész
Házigazda: 
 • Karsai György egyetemi tanár

Közérzeti beszélgetés