Budai Liberális Klub
tiszta beszéd a közélet és a civil társadalom kérdéseiről

Hírlevelek

Cím

Rendezvényeink

Közönség

Budai Liberális Klub néven 1989 óta szervezünk közéleti, társadalompolitikai és kulturális rendezvényeket, vitákat. Az elmúlt két évtizedben évben számos jelentős közéleti személyiség — a liberálisok mellett szociáldemokraták és konzervatívok is — vett részt vitaestjeinken. Az alábbiakban elolvasható a Budai Liberális Klub teljes rendezvénynaptára, a kezdetektől napjainkig.


Liberális Klubjobb

Konzervatívok az egykori és a mai jobboldali politikáról

Dátum: 
2015. február 23., 20:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 
 • Bogárdi Zoltán, az első MDF-frakció tagja
 • Jeszenszky Géza, az Antall-kormány külügyminisztere
 • Raskó György, az Antall-kormány államtitkára
Házigazda: 
 • Szentpéteri Nagy Richard alkotmányjogász, politológus

1990-ben a magyar jobboldalt Antall József, és az általa vezetett centrista, nyugatos irányzat tette kormányképes, az első szabad választásokat megnyerni tudó politikai erővé. A kívülálló úgy látja, hogy szinte felfoghatatlan mélységű szakadék tátong a vállalkozás és a tulajdon szabadságát valló, atlanti elkötelezettségű, joguralomban hívő negyedszázad előtti centrista magyar jobboldal, illetve a jobboldalt a napjainkban megjelenítő politikai erők értékvilága között.

Mit gondolnak a konzervatív, jobboldali politika elmúlt negyedszázadban megtett útjáról az MDF első parlamenti frakciója, illetve az Antall-kormány tagjai? Miért morzsolódott szét az egykori kormányuk által is vallott értékek társadalmi támogatottsága? Melyik az egykori történelmi középosztály igazi énje: az antallista vagy a mai kurzust támogató?

» Tovább »

Liberális Klubliberalizmus

Nincs demokrácia liberalizmus nélkül

Dátum: 
2015. február 9., 20:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 
 • Kis János filozófus
Házigazda: 
 • Ónody-Molnár Dóra újságíró

Illiberális demokrácia nem létezik

Kis János nemrég megjelent kötetében (Mi a liberalizmus?) a harmadik köztársaságot Magyarország újabb, a Nyugathoz való sikertelen felzárkózási kísérletének tartja. Szerinte a liberális demokrácia korrekciója és újbóli felépítése alapfeltétele az újabb kísérlet elindításának. De vajon van-e erre esély? Lezárható-e a bal- és jobboldal közötti százéves háború? Milyen hibák és vétkek vezettek a liberális berendezkedés vereségéhez? A NER-rel szembeni tömeges ellenszenv immár látható, de mi lehet a tiltakozási hullám kifutása? Vajon a proteszt átfordul-e építkezésbe? Mik lennének azok a minimális politikai célok, amelyekben a civil mozgalmaknak meg kellene egyezni? Vajon a liberális eszmék lehetnek-e sikeresek ismét? Mi is a korszerű liberalizmus?

Az elmúlt huszonöt év tanulságairól, az orbánizmus válságáról, a kibontakozás lehetőségeiről kérdezzük Kis János filozófust, az SZDSZ egykori elnökét, a CEU professzorát.

Liberális Klubtársadalom

Több, mint kormányváltás

Dátum: 
2015. január 26., 20:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 
 • Gulyás Márton, színházas és társadalmi aktivista (Krétakör)
 • Juhász Péter, a Milla alapító tagja, V. kerületi önkormányzati képviselő
 • Vajda Zoltán, a Hatvanezren a magánnyugdíjunkért FB-csoport alapítója
Házigazda: 
 • Szentpéteri Nagy Richard alkotmányjogász, politológus

Magyarország  a maffiaállam bukása után

Ősszel gyökeresen megváltozott Magyarország politikai hangulata, egymást érik a népes tüntetések Budapesten. A választást elvesztő pártok helyett új, civil szervezetek szólítják az utcára a tömegeket. Korábban ismeretlen emberek lépnek a szónoki emelvényekre.  Megtörni látszik a fideszvarázs, növekszik az elégedetlenség. Mindeközben országunk Orbán vezetésével egyre nagyobb sebességgel távolodik a Nyugat civilizációs normáitól, és nem hihető, hogy a kontinens közepén fekvő országban ez az ellentmondás hosszabb ideig fennállhat. Nem tudjuk, mikor, és nem tudjuk, hogy mi, de valamikor valaminek történnie kell, történni fog.

Liberális Klubjobb

Hogyan rejthető el a szélsőjobboldali uralom a demokrácia álarca mögé

Dátum: 
2014. november 10., 20:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 
 • Ungváry Rudolf író
 • Demszky Gábor
Házigazda: 
 • Csillag István közgazdász

Beszélgetés a Láthatatlan valóság. A fasisztoid mutáció a mai Magyarországon című könyvről

Az orbáni rendszer a demokrácia és a jogállamiság eszközeivel mint afféle bűvös sapkával azzá varázsolta magát, aminek látszani akar. Alkalmazkodott az euroatlanti kultúrában érvényesülő politikai világhoz, felvette annak mintázatát. Ezzel beolvadt ennek a világnak a politikai környezetébe. Színlelésével mintegy láthatatlanná álcázta belső politikai tartalmát. Ezért képes arra, hogy mindenki szeme láttára megvalósítsa eredeti önmagát anélkül, hogy valamilyen korábbi néven megnevezhetnék. Amíg nem nevezhető meg valódi nevén ez a politikai színeváltozás, addig nem ismerhető fel az ellenállás sikeres formája sem vele szemben. A demokratáknak megfelelő nyelvet kell találniuk arra a kihívásra, amelyet az orbáni rendszer képvisel, és azt is meg kell érteniük, hogy miért éppen Magyarországon semmisülhetett meg az 1989–90-es rendszerváltás eredményeként létrejött liberális politikai rendszer. » Tovább »

Liberális Klub1956

Október huszonharmadikán

Dátum: 
2014. október 23., 10:00
Helyszín: 
1026 Budapest, Orsó utca 43.
Vendégek: 
 • Beszédet mond: Kuncze Gábor, a Szabadelvű Polgári Egyesület elnöke
 • Közreműködik: Bródy János
Házigazda: 
 • Budai Liberális Klub

A kerületi liberálisok 1989 óta minden évben Nagy Imre egykori házánál emlékeznek az 1956-os forradalomra. Ehhez az illiberális demokráciában is ragaszkodunk.  Budapesten ma ez az egyetlen hely, ahol a liberálisok együtt ünnepelhetnek. Mindenkit szeretettel várunk! » Tovább »

Liberális KlubFideszgazdaságtársadalom

Magyar polip

Dátum: 
2014. október 20., 19:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 
 • Magyar Bálint
 • Lakner Zoltán politológus
Házigazda: 
 • Baló György

Újabb tanulmányok a posztkommunista maffiaállam működéséről

Csak néhány hete került a könyvesboltokba, de az olvasói érdeklődés máris a sikerlisták élére röpítette a Magyar polip második kötetét. A változatlan érdeklődés azt jelzi, hogy a Magyar polip márkává vált, másrészt pedig, hogy a mai Magyarország posztkommunista maffiaállamként való leírása és értelmezése összecseng azzal, amit a mindennapokban az olvasók tapasztalnak. De vajon alkalmas-e ez az értelmezési keret arra, hogy azoknak is otthont és nézőpontot nyújtson, akik nem liberálisok? Ha nem, milyen kifogások vetődnek föl vele szemben? Kiindulópontként szolgálhat-e ez az elméleti keret egy nyugatias, joguralmon alapuló, a politikai és gazdasági szabadság helyreállítását preferáló politikai stratégia megalkotásának? Baló György erről beszélget Magyar Bálinttal, a Magyar polip szerkesztőjével és kidolgozójával, meghívott vendégeivel és a közönséggel. » Tovább »

Liberális KlubEgyütt 2014MSZP

Együtt és külön-külön

Dátum: 
2014. szeptember 29., 19:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 
 • Falus Ferenc főpolgármester-jelölt, Együtt-PM
 • Hajdú Nóra II. kerületi polgármester-jelölt, Együtt-PM
 • Horváth Csaba II. kerületi polgármester-jelölt, MSZP
 • Schiffer János II. kerületi polgármester-jelölt, DK
Házigazda: 
 • Koncz Imre
   

Koordinált jelöltállítás az önkormányzati választásokon

Elérkeztünk a 2014-es választási év finiséhez, az önkormányzati választáshoz. A parlamenti és az EU-választáson kiderült, hogy a ballib tábor nem rendelkezik elegendő támogatóval Orbán leváltásához. Sem az áprilisi választáson az utolsó pillanatban összehozott összefogás, sem az EU-választás egyenkénti megmérettetése nem hozott új szavazókat a Fidesszel szemben álló demokratikus táborba. Az ezévi utolsó megmérettetéshez valami újat találtak ki a pártok: úgy hívják, hogy „koordinált jelöltállítás”. A demokratikus pártok felosztották egymás között a terepet. A főpolgármesteri székért az Együtt színeiben Falus Ferenc száll szembe Tarlóssal, a többiek támogatják, de csak amolyan félszívvel, nem fognak szerepelni a neve mellett a szavazólapon. A kerületekben pedig a teljes összefogástól a teljes különállásig terjed a megoldások skálája. Megkérdezzük vendégeinktől, miért alakult ez így? Mi az egyes jelölteknek a városról alkotott víziója? Milyen városban szeretnének élni, hogyan vezetnék Budapestet, vagy a választott kerületüket? Miben különböznek az egymás ellen induló pártok helyi politikái? Milyen világképet kínálnak a választóiknak? Vannak-e markáns eltérések, melyek lehetetlenné tették a közös indulást, vagy csak helyi dominanciaharcokról van szó? Mit gondolnak, vajon a választók ki fognak igazodni az eléjük kerülő szavazólapokon? És végül, hogy milyen eredményre számítanak?

Izgalmas beszélgetés lesz. Jöjjön el Ön is, és tegye fel kérdéseit, vendégeink szívesen válaszolnak rá. » Tovább »

Liberális Klubtársadalom

Itt rosszabb vagy ott jobb?

Dátum: 
2014. június 23., 19:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 
 • Grecsó Krisztián író
 • Lukáts Andor színész
 • Vásárhelyi Júlia újságíró
 • Gábor György vallástörténész
Házigazda: 
 • Karsai György egyetemi tanár

Közérzeti beszélgetés
 

Liberális Klubtársadalom

Rendszerváltók a kormányváltásról

Dátum: 
2014. március 31., 19:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 
 • Kőszeg Ferenc
 • Pető Iván
Házigazda: 
 • Bauer Tamás

Negyedszázada megdőlt a roskadozó önkényuralmi rendszer, és létrehoztunk helyette egy demokráciát. Kőszeg Ferenc azok közé tartozott, akik nevükkel vállalva szerkesztették a Beszélőt. Bauer Tamás és Pető Iván álnéven írt bele. Mindhárman ott voltak az SZDSZ alapítói között.

» Tovább »

Liberális Klub2014 parlamenti

Összefogás

Dátum: 
1980. január 1., 01:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 
 • Gyurcsány Ferenc
Házigazda: 
 • Kuncze Gábor
   

» Tovább »

Liberális Klubparlament

Választás 2014: a nagy kihívás

Dátum: 
2014. február 8., 20:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 
 • Szelényi Zsuzsanna, az Összefogás országgyűlési képviselőjelöltje a II-III. kerületben
 • Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója
Házigazda: 

A 2014-es országgyűlési választás kampányának első napján a Budai Liberális Klubban  a politikai helyzetet és a választások kimeneti lehetőségeit elemzik vendégeink. » Tovább »

Liberális Klubgazdaság

Deficit

Dátum: 
1980. január 1., 01:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 
 • Csillag István egyetemi docens, volt gazdasági miniszter
 • Tamás Pál szociológus, a Corvinus Egyetem kutatóprofesszora
Házigazda: 

Ezen a beszélgetésen a hiányokról lesz szó. Csillag István most megjelent könyve az államháztartási deficit okait kutatja. Miért van az, hogy a magyar választót nem érdekli, hogy az igérgető pártok honnan teremtik elő a forrásokat a jóléti kiadásokhoz, csak tőle ne vegyenek el többet, mint azelőtt. Már a szocializmusban is ez volt a helyzet, és ez mit sem változott az elmúlt huszonnégy év során. Mi hiányzik belőlünk, ami a környező országok lakosságában megvan? Miért csak nálunk ilyen magas tartósan a deficit? Miért költünk többet a lehetőségeinknél?

A helyszínen kedvezményes áron megvásárolható Csillag István Deficit című, most megjelent könyve. » Tovább »

Liberális Klubtársadalom

Magyar polip – a posztkommunista maffiaállam

Dátum: 
1999. november 30., 01:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 
 • Magyar Bálint
Házigazda: 
 • Krekó Péter, a Political Capital igazgatója

Magyar Bálint 2001-ben „Magyar polip – a szervezett felvilág” címmel írt cikket az egész pályás lenyúlást alkalmazó, a jogállam intézményrendszerét szétzüllesztő Fideszről, illetve az általa berendezett világról, ahol a demokratikus intézményrendszer keretei között működő hatalom maffiamódszerekkel, állami segédlettel terjeszkedik lefelé. Ebben a rendszerben az állam nem a maffia eszköze, hanem maga a maffia, amely az államhatalom teljes fegyvertárát beveti politikai és gazdasági érdekei érvényesítéséért.

Akkor még sokan vitatták az új fogalmi megközelítés helyességét, amelynek kulcskategóriái a „szervezett felvilág”, a „maffiamódszereket alkalmazó állam” és a „politikai családtagok” voltak. A kritikusok e kategóriákat inkább metaforának, mintsem a rendszert leíró koherens fogalmi apparátus elemeinek tekintették. A Fidesz 2002-es választási bukása részben levette a napirendről a kérdést. 2010-ben azonban a kétharmados parlamenti többséggel jórészt megszűntek a hatalomgyakorlás intézményes korlátai. A párt után az állam is egyetlen személy fennhatósága alá került, aki azóta az engedelmességre kényszerítés Fideszen belül alkalmazott technikáit már a társadalom egészén alkalmazza.

Már a boltokban a Magyar Bálint által szerkesztett könyv, mely a helyszínen kedvezményes áron lesz megvehető. » Tovább »

Liberális Klubtársadalom

Bizánc vagy Brüsszel?

Dátum: 
1999. november 30., 01:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 
 • Béndek Péter (Polgári Konzervatív Párt)
 • Barcs Endre (Európai Föderalisták Uniója)
 • Seres László (kapitalizmus blog)

Sokan mondják, hogy Magyarország az utóbbi három évben sok ezer kilométert utazott keletre a politikai térképen. De nem mindenki akar egyre távolabb kerülni Brüsszeltől.

Jól lehet, ha a választásokra készülődő pártokat kérdeznénk mindegyik nyugatosnak tartaná magát, de vajon ilyennek képzeli mindenki a piacgazdaságot?

Vannak, akiket nem elégít ki a szocialisták „Munkát! Kenyeret!”szlogenje, de Bajnaiék óvatosan megfogalmazott államilag kontrollált piacgazdaság ígérete sem. Egyre többen vannak, és ezt jól lehetett érzékelni a Műegyetem előtt október 23-án „összefogást” skandáló tömeg hangerején, akik úgy érzik kimaradtak az MSZP-E14-PM egyezségből, az ellenzéki oldalon sincs képviseletük.

Kik ők? Értelmiségiek? Munkások? Diákok? Nyugdíjasok?

Mit keresnek? Miért nem elég nekik Mesterházy, Bajnai, Gyurcsány, vagy Orbán politikai konstrukciója? » Tovább »