Budai Liberális Klub
tiszta beszéd a közélet és a civil társadalom kérdéseiről

Hírlevelek

Liberális Klubjobb

Radikális újközép

Dátum: 
2008. december 1., 19:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48. I. emelet
Vendégek: 
 • Tamás Pál szociológus, az MTA Szociológiai Kutatóintézetének igazgatója

Radikális, populista, extrémista tendenciák és beágyazottságuk a mai magyar társadalomban

Az elmúlt években jelentős befolyásra tettek szert a társadalom széles rétegeiben azok a vélekedések, amelyek „gyors, gyökeres, hathatós” megoldást kínálnak az ország problémáira, könnyedén gyártva ellenségképeket, határozott kézzel rámutatva a bajok „okozóira” a cigányok, zsidók, bankárok, hajléktalanok, munkanélküliek vagy homoszexuálisok személyében (sajnos, a felsorolás még hosszan folytatható). Több jel mutat arra, hogy ezen „eszmék” jegyében egy új közép van kialakulóban, amelynek viselkedése már nem írható le a bal-jobb fogalompárral. Mindezt megerősíti az a friss szociológiai kutatás, amelynek eredményei adják a rendezvény tárgyát. Választ keresünk arra, hogy miért késnek a szocialista és liberális reakciók, miért nagy a támogatottságuk ezeknek az ideológiáknak az értelmiség körében, mit kezdhet a feltárt tényanyaggal a család és az iskola, a politika világa vagy az írott és elektronikus sajtóban megnyilvánuló közgondolkodás. » Tovább »

Liberális Klubgazdaság

Ki veri be a fejét a költségvetési plafonba?

Dátum: 
2008. november 10., 19:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48. I. emelet
Vendégek: 
 • Csillag István közgazdász, volt gazdasági miniszter
 • Kóka János országgyűlési képviselő, volt gazdasági miniszter

Ki veri be a fejét a költségvetési plafonba? címmel tartott előadást a Budai Liberális Klub vendégeként Csillag István volt gazdasági és közlekedési miniszter. A szervezők szándéka szerint két volt gazdasági miniszter párbeszédéről lett volna szó, de sajnos, Kóka János a rendezvény meghirdetett időpontjában éppen az adótörvények változtatásáról tartott vezérszónoklatot a parlamentben. » Tovább »

Liberális Klubegyéb

Emlékünnepség Nagy Imre házánál (2008)

Dátum: 
2008. október 23., 09:00
Helyszín: 
II., Orsó u. 43.
Házigazda: 
 • Beszédet mond Konrád György

A Szabad Demokraták Szövetsége II. kerületi csoportja 1989 óta minden évben Nagy Imre egykori lakhelyénél emlékezik az 1956-os forradalomra és szabadságharcra. Idei ünnepségünket 2008. október 23-án csütörtök délelőtt 10 órakor a II., Orsó utca 43. szám előtt (a Pasaréti tér közelében) tartjuk. Beszédet mond Konrád György író. Ünnepségünkre mindenkit tisztelettel meghívunk és szeretettel várunk. » Tovább »

Liberális KlubkormányMSZP

Pártok és forgatókönyvek

Dátum: 
2008. október 20., 18:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48. I. emelet
Vendégek: 
 • Tölgyessy Péter
Házigazda: 
 • Körmendy Ferenc

Kisebbségi kormány, ellenzéki stratégiák

Melyek a kisebbségi kormány működésének legfőbb jellemzői? Mi lesz az adótörvények sorsa és a költségvetési szavazás végeredménye? Miniszterelnök maradhat-e 2010-ig Gyurcsány Ferenc? Milyen a jelenlegi helyzetben az SZDSZ mozgástere, és helyes-e az új pártvezetés által választott stratégia? Mi történik az MDF-ben a botrányos tisztújítás után? Milyen stratégiát és taktikát követ a Fidesz és a KDNP — valóban érdekük-e az előrehozott választás? Reális veszély-e Magyarországon a szélsőjobboldal előretörése? Ezekre — valamint a magyar belpolitika más, aktuális kérdéseire — keressük a választ Tölgyessy Péterrel, az SZDSZ egykori elnökével, elismert politikai elemzővel a Budai Liberális Klub októberi estjén. » Tovább »

Liberális Klubegészségügy

Egészségügyi reform

Dátum: 
2008. február 13., 18:00
Helyszín: 
I. kerületi SZDSZ-iroda, 1011 Fő u. 4-6.
Vendégek: 
 • Horváth Ágnes egészségügyi miniszter
Házigazda: 
 • Kóka János pártelnök

Parlamenti szavazás után, népszavazás előtt

Liberális Kluboktatás

Tiszta beszéd a tandíjról

Dátum: 
2008. március 3., 19:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48. I. emelet
Vendégek: 
 • Horn Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára
 • Gábor Kálmán oktatáskutató
 • Miskolczi Norbert, a HÖOK elnöke

Ingyenesség vagy minőség? — 2. rész

A március 9-i népszavazás előtt ezúttal a tandíjról, illetve a magyar felsőoktatás helyzetéről, problémáiról beszélgetünk. Mennyire versenyképes a magyarországi egyetemeken, főiskolákon szerzett diploma? Miért kell fizetőssé tenni a felsőoktatást, és miért éppen most kell bevezetni a tandíjat? Mi történik azokkal a tehetséges fiatalokkal, akik a tandíj miatt nem jelentkeznek felsőoktatási intézményekbe? Miért jobb vagy rosszabb a tandíj, mint a liberálisok által korábban szorgalmazott úgynevezett utólagos képzési hozzájárulás? Mi a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, vagyis a HÖOK alternatív javaslatának lényege? Mindez kiderül március első hétfőjén, a Budai Liberális Klubban. » Tovább »

Liberális Klubegészségügy

Ingyenesség vagy minőség?

Dátum: 
2008. február 18., 19:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48. I. emelet
Vendégek: 
 • Ungár Klára, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgató-helyettese
 • Molnár Lajos volt egészségügyi miniszter
Házigazda: 
 • Krasznai Éva szakújságíró

Az egészségügyi reformról — demagógia nélkül

A március 9-i népszavazás előtt nemcsak a vizitdíjról és a kórházi napidíjról, hanem az egészségügyi reform komplex folyamatáról, a betegellátás rendszerének átalakításáról, a közeljövő feladatairól, a magánbiztosítók szerepéről beszélgetünk a Budai Liberális Klub februári estjén. Vendégünk lesz a korábban politikusként ismert egészségügyi közgazdász, Ungár Klára — aki jelenleg az OEP általános főigazgató-helyettese —, valamint a reformot elindító volt egészségügyi miniszter, Molnár Lajos, aki jelenleg is liberális országgyűlési képiviselő. » Tovább »

Liberális Klubegyéb

Emlékezés Solt Ottiliára (2008)

Dátum: 
2008. január 11., 13:00
Helyszín: 
II., Komjádi Béla utca 3.
Házigazda: 
 • Beszédet mond Hodosán Róza

Édesanyja, barátai, tisztelői emlékeztek születésének évfordulóján Solt Ottiliára, a rendszerváltás előtti demokratikus ellenzék meghatározó személyiségére, a Szegényeket Támogató Alap (SZETA) létrehozójára. Solt Ottilia emléktáblájánál Hodosán Róza szociológus, volt liberális országgyűlési képviselő, a Szamizdat történetek című könyv szerzője mondott beszédet. » Tovább »

Liberális Klubgazdaság

Globalizáció: áldás vagy átok?

Dátum: 
2008. január 14., 19:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48. I. emelet
Vendégek: 
 • Csillag István közgazdász, volt gazdasági miniszter
 • Lányi András egyetemi tanár, az Élőlánc Magyarországért mozgalom elnökségi tagja
Házigazda: 
 • Seres László újságíró, a Hírszerző vezető szerkesztője

Áldás vagy átok a globalizáció?

A globalizáció áldás vagy átok? — volt a kérdés a Budai Liberális Klub legutóbbi estjén, melynek vendége Csillag István korábbi gazdasági miniszter és Lányi András, a Védegylet egyik alapítója volt. » Tovább »