Budai Liberális Klub
tiszta beszéd a közélet és a civil társadalom kérdéseiről

Hírlevelek

Megtekintett kifejezés

Kategória: gyász

Emlékgyász

Litván Kati (1949-2015)

Őrzök magamban egy képet Katiról, nekem az utolsót.

Állok a budakeszi ház teraszán, hátizsákom a vállamon. Tudjuk mindketten, én hazamegyek, ő eltávozik.

A búcsúzkodáson már túl vagyunk.

Tekintetünk egy rövid időre még összevillan. Bátorítónak szánt mosoly az arcomon.

Kati dacolva magányával udvariasan visszamosolyog. Fázósan összefogja magán a pulóvert.

Mint egy utazó, aki az előszobában áll, talpig felöltözve. Összecsomagolt már.

Vár az indulásra.

Kicsit kényelmetlenül áll egyik lábáról a másikra;

a kabát kezd már rámelegedni.

Lelke mélyén menne már, mert tudja, mennie kell:

ha viszont maradhatna...

A torka elszorul erre az eshetőségre gondolva:

milyen örömmel vegyülne el újra a háziak között,

mit megadna ezért a kiváltságért.

Ám visszaút nincs: legfeljebb késik a taxi, amely érte jön.

Ott állt a kertjében két világ között, számkivetetten:

a szívem majd meghasadt.

Koncz Imre » Tovább »

Emlékgyász

Búcsú Molnár Lajostól

Drága Klári, Adél, Illa! Kedves Róza! Tisztelettel köszöntöm ezen szomorú alkalomból mindazokat, akik Lajos rokonai, barátai, egykori betegei, évfolyamtársai, kollégái, politikai szövetségesei, esetleg a régi nyírbátori és az új mórágyi szomszédok közül itt ma megjelentek.

Ha emlékezetem nem csal, akkor Lajost 1998-ban az akkor is egymást nagy gyakorisággal követő, egyik egészségügyi reformkonferencián ismertem meg. Úgy rémlik, hogy nem is az első, hanem a második vagy harmadik ilyen találkozás során adódott alkalom arra, hogy beszélgetésbe bonyolódjak Lajossal, aki – szokása szerint – hibátlanul elegáns öltönyében, a hátsó sorok valamelyikében foglalt helyet. Innen indult 17 éven át tartó, őszintén mondhatom, konfliktus-mentes férfi-barátságunk. » Tovább »

Emlékgyász

Elment

Húsvét másnapján elment a barátom, sokunk barátja, Kátai Gábor, egy vibrálóan okos és aktív ember. Nem volt még negyven. Hasnyálmirigyrák. Láttam a végsőkig lesoványodva a kórházi ágyán is, és már nem volt ott az arcán az a rá jellemző derűs, szégyenlős félmosoly, de nekem most is csak az lebeg a szemem előtt. Tekintete, melyből sugárzott a legyőzhetetlen szabadságvágy, a tenni akarás, a másokat is tettre buzdítás. A Budai Liberális Klub sem létezne már nélküle. És ő találta ki, s csinálta hosszú ideig, szinte egymaga, a Librettót is.

Mindig kereste a feladatot, fáradhatatlan közösségépítő volt. Az első konzultáció óta tisztában volt vele, hogy nem győzhet, a tisztes helytállásért küzdött a rákkal szemben. Időt akart nyerni, amennyit csak lehetett. Ezt az időt és ezt a helyzetet is ránk szánta. Nem sajnáltatta magát. Ha beszéltem vele, egy pillanatig sem éreztem, hogy már elfelé menne. Blogolt, kommunikált. Politikáról, és a rákról – a rákról, amiről nálunk nem igazán szokás beszélni. Tanított minket a sorsával. Még egyszer, utoljára megmutatta, hogy hogyan lehet tisztességesen veszíteni. » Tovább »

NagypolitikaEurópagyászkülpolitika

Oceňujeme, že Václav Havel vystoupil na obranu demokracie v Maďarsku

We appreciate that Vaclav Havel spoke in defense of democracy in Hungary

Note of condolence sent by the former Hungarian Democratic Opposition

We members of the former Hungarian Democratic Opposition are shocked to learn about the death of Václav Havel. Despite our knowledge about his protracted illness, the news of the tragedy caught us unprepared, because Havel, one of the most emblematic representatives of regime change in Central and Eastern Europe, had remained a constant figure of our common social and political life until very recently.

A legnagyobb cseh internetes portál ma közölte le az egykori magyar Demokratikus Ellenzék tagjainak részvéttáviratát (csehül és angolul), amelyet Václav Havel halála alkalmából adtak ki. (Jan Kavan szíves közlése.) » Tovább »

Nagypolitikagyász

Elment egy mester és egy jó barát

Elment egy mester és egy jó barát: meghalt Báthory Zoltán.

Báthory Zoltán több volt, mint kutató, egyetemi tanár, államtitkár – a szó legnemesebb értelmében reformer volt. A gyermekközpontú, decentralizált szerkezetben működő, kreatív szellemiségre épülő iskolarendszer elkötelezett híveként évtizedeken át rendkívül keményen és eredményesen dolgozott a magyar oktatásügy modernizációjáért. Professzorként lenyűgöző volt tudása. Tanárként meggyőző volt személyisége. Államtitkárként, oktatási vezetőként olyan ember volt, akivel lehetett közvetlenül beszélni, vitatkozni, akinek lehetett ellentmondani, és akit becsült minden vitapartnere. » Tovább »

Nagypolitikaegyébgyász

Emléktábla-avatás Litván György halálának ötödik évfordulójára

Dátum: 2011. november 8., 10 órakor
Helyszín: Budapest XIII., Pozsonyi út 40.

Az emléktáblát felavatja: Rainer M. János, az 1956-os Intézet főigazgatója

Az emléktáblát készítette: Czinder Antal, Munkácsy-díjas szobrászművész » Tovább »

EmlékgyászSZDSZ

Búcsú Póta Gyulától

Póta Gyulától augusztus 23-án 10.15-kor vettünk végső búcsút az Óbudai temető szóróparcellájában.

» Tovább »