Budai Liberális Klub
tiszta beszéd a közélet és a civil társadalom kérdéseiről

Hírlevelek

Megtekintett kifejezés

Kategória: ünnep

Nagypolitikaünnep

Göncz Árpádot köszöntöttük

A Republikon Intézet konferenciát rendezett Göncz Árpád 90. születésnapjának tiszteletére 2012. február 10-én, a Festetics Palota Tükörtermében.

S ha lesz valamikor öt perc, politikai öt perc Magyarországon, amikor egy formálódó időszakban szükség lesz olyan emberre, aki kommunistával és népivel egyaránt szót tud érteni, és akinek a lapja tiszta, ha kellek, én ott leszek, ha nem kellek, akkor nem.
(Részlet Hegedűs B. András Göncz Árpáddal készített interjújából. 1985. február

Publicisztikaünnep

Hanuka 2011

Szép ez az ünnep, a fények ünnepe, hiszen a hagyomány szerint a csoda megtörtént: az egy napra elegendő olaj nyolc napon át égett. Vallásosak és szekulárisak összetalálkoznak ezen az ünnepen, hiszen ki ne bízna a fény, a megvilágosodás erejében?

Apáink saját bőrünkön tapasztalták meg, hogy a borzalom bármely rezsimben úgy kezdődik, hogy elvesznek valamit. A zsidóságnak az elsők között kell tiltakoznia, amikor elveszik nyugdíjmegtakarításainkat, amikor elveszik rádiónkat, amikor elveszik az alkotmányunkat, amikor feldúlják bíróságainkat, amikor feldúlják köztársaságunkat, és amikor bóvliba taszítanak bennünket.

Az itt ünneplők közül bizonyára másoknak is volt hozzám hasonlóan vitájuk a legszörnyűbb sötétséget megélt felmenőikkel arról, hogy mit várhatunk a szabadságtól, a fénytől. Apám attól tartott, hogy a szabadsággal nem csupán az ész, a ráció, a megértés és a szeretet lép ki a fényre, hanem a gonosz erők, fekete csizmában ismét a napon fognak masírozni, súlyosan beárnyékolva a fényt. Apám nem érhette meg, hogy félelme beigazolódott. Félelme beigazolódott, ám tévedett is, mert azt ő sem látta, hogy a fekete csizmák az utca után beveszik először a parlamentünket, majd a színházainkat is! » Tovább »

Nagypolitikaünnep

Március idusán

A sorsfordító történelmi események egyik sajátossága, hogy vannak pillanatok, helyzetek, amikor nemigen lehet róluk nem beszélni.

Napjainkban például semmiféle erőltetettség nincsen abban, hogyha példákért és párhuzamokért az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeihez, vagy éppen március 15-éhez, a magyar történelem egyik legfényesebb napjához nyúlunk vissza. » Tovább »

Nagypolitikaünnep

A köztársaság napján

Amikor egy könyvben azt olvassuk, hogy „történelmi idők”, többnyire nagyszerű lehetőségekre, kiváló emberekre és egyedülálló megvalósulásokra gondolunk. És mi történik, amikor az ember nem olvassa, hanem megéli a történelmi időket? Ha belegondolunk, a XX. század telis-tele volt történelmi pillanatokkal és fordulatokkal, ám az emberiségnek nem sok öröme tellett benne.

Ma gyakorlatilag minden objektív — tehát ellenzéki vagy külföldi beszámoló — hazánkat úgy írja le, mint egy történelmi kísérlet színterét, egyesek politikai hazárdjátékot emlegetnek, mások a húsz évvel korábbi kelet-európai rendszerek reflexeinek újjáéledését. Magyarország nem a XXI. század hajnalát üdvözli — írják —, hanem újrajátssza és állampolgáraival újrajátszatja a XX. századot.

Valljuk be, mindannyiunknak vannak utánérzéseink. Ha csak kevesen is mérték eddig fel teljes komolysággal, mi mindent veszíthetünk, azt érezzük, hogy lassan minden szétmállik, amit szilárdnak hittünk, és azt is gondoljuk, hogy bármi megtörténhet. » Tovább »