Budai Liberális Klub
tiszta beszéd a közélet és a civil társadalom kérdéseiről

Hírlevelek

Cím

Orbán, az áruló

Orbán, az áruló

Dátum: 
2011. október 23., 09:00
Helyszín: 
1026 Budapest, Orsó utca 43.
Vendégek: 
  • Beszédet mond: Rajk László
  • Közreműködik: Bródy János

Kezemben egy régi fotó, készítette öreg barátom, Erich Lessing.

A fotón, itt mögöttem, e Kozma Lajos tervezte villa hátsó végében, a terméskő támfal előtt, fémvázas, faléces kerti padon szemüveges, bajszos férfi ül, világos öltönyben. Jó hatvanas. Elmélyülten olvas. Előtte a kisvendéglők kerthelyiségeiből ismerős fém kerti asztal. A fotós látószögéből nézve, közelebb hozzánk, még egy kerti szék. Az asztal, a pad és a kerti szék összetartozik. A háttérben dús növényzet, a terméskő támfal tetején éppen nyíló virágok, a virágágyás teraszára kis kerti kőlépcső vezet. A kép előterében, nagyon furcsán főszereplővé válva még egy szék, egy fonott nádfotel. Rajta hanyagul odadobott (ottfelejtett?) kötélköteg. A fekete-fehér kép virágai vakítóan fehérek, a kerti garnitúra vasváza fehér, a ház, amelynek kertjében a kép készült, a Bauhaus szigorú geometriájához igazodóan hófehér. A fonott székre dobott kötél piszkosszürke, mint két évvel később a kisfogház udvara is, ahol a bitófa állt. A képen nyár van, 1956 nyara. Az elmélyülten olvasó férfi Nagy Imre. Kádár elárulta, 1958-ban halálra és teljes vagyonelkobzásra ítélte, jeltelen sírba temette.

Mint Kádár Nagy Imrét és örökségét, Orbán elárulta, megölte és jeltelen sírba temette az 1956-os forradalom örökségét, a demokratikus rendszerváltást, amiben ugyanúgy részt vett egy pillanatig, mint Kádár Nagy Imre kormányában. És naponta öli tovább legszebb örökségünket. A Kossuth-címert. A köztársaságot. 1956 forradalmát, Nagy Imre és mártírtársai emlékét. A nemzeti együttműködést. A demokratikus alkotmányt. Az alkotmánybíráskodást. A kormány elszámoltathatóságát. Az egyén és a civil társadalom hatalomtól való függetlenségét. A művészet szabadságát. A sajtó félelemnélküliségét. A vallás szabadságát. A jog uralmát. A bírói függetlenséget. A tulajdon biztonságát. A tanszabadságot. A szakszervezeti jogokat. A munkabeszüntetés jogát. A bűnüldözés politikai semlegességét, megbízhatóságát. A szegényekkel és elesettekkel való szolidaritást. A választás szabadságát. A Nyugathoz tartozásunkat. A békét Európával és szomszédainkkal. Szolidaritásunkat a világ önkényuralmainak áldozataival.

Orbán áruló. Elárulta a Magyar Köztársaságot. Alkotmányunk első paragrafusa ma még érvényes — Magyarország: köztársaság. Ne engedjük, hogy eláruljon és megöljön mindent, ami kedves nekünk, a magyar demokrácia megalkotóinak!

Akinek ez fontos, aki ezt vallja, ma délután jöjjön és szolidarítson 3 órakor a Szabadsajtó útján!

Elhangzott 2011. október 23-án.

A kerületi szabad demokraták 1989 óta minden évben Nagy Imre egykori házánál emlékeznek az 1956-os forradalomra. Mára Budapesten ez maradt az egyetlen hely, ahol a liberálisok együtt ünnepelhetnek.


A rendezvényt a Szabó Miklós Alapítvány is támogatta.