Budai Liberális Klub
tiszta beszéd a közélet és a civil társadalom kérdéseiről

Hírlevelek

Cím

Publicisztika

Publicisztika


Publicisztikakultúra

Haraszti Miklós: Esterházy Orbánt búcsúztatja

Húsz évvel ezelőtt, 1996 júniusában beszélgettem utoljára Orbán Viktorral, és a szó javarészt Esterházy Péterről folyt. Orbán akarta így.

Másfél órát sétáltunk a holland tengerparton, Noordwijkban, ahol a Liberális Internacionálé tartotta évi kongresszusát. Orbán az Internacionálé egyik megbecsült alelnöke volt, és ő vezette az ülést a médiaszabadságról, ahol nekem ex-politikusként beszélnem kellett. Nem először láttam Orbánt testületi munkában, de most angolul és nemzetközileg kellett meggyőződnöm róla, milyen rátermetten tud ülést vezetni: összefoglalni, súlyozni, bekebelezni, kizárni, átlózni és célhoz érni.

(eredeti megjelenés: ÉS, 2016. augusztus 19.) » Tovább »

Publicisztikagazdaságtársadalom

Akik vagyunk

Minden kormányt jobb híján választják, vagy másképpen minden országnak olyan a kormánya, mint amilyet megérdemel. Ebben az egyszerűen hangzó népi igazságban foglalható össze a Fidesz 2010 óta többszörösen megismételt győzelmeinek magyarázata. Mindegy, hogy az vezetett a Fidesz győzelméhez, hogy a választók rosszul vizsgáztak (Mihályi Péter: Választási utónapló),  vagy Ungváry Rudolf írásai szerint: „ Magyarország jobboldali ország.” (Ungváry: A felkészülés, mint remény. NSZ 2009. 06. 15.)

A Fidesz (segédcsapatával: a Jobbikkal együtt) 2010 óta mindig megszerezte a leadott szavazatok 2/3-át, ami Ungváry találó meghatározását nemcsak bizonyítja, hanem arra is rámutat, hogy a baloldali-liberális alternatíva mind rövidtávon, aktuálisan, mind a nyílt nyugatias társadalom, piac-és versenyelvű, parlamentáris demokrácia stratégiai megvalósítójaként képtelen labdába rúgni. A bal.-lib. versenyképtelenségének csak egyik oka az államot, a választási rendszert, az alkotmány, az Alkotmánybíróságot a maga céljaira és a maga képére formáló ragadozó Fidesz („posztkommunista maffiaállam” - Magyar B.). A valódi ok azonban az, hogy a baloldalon nincs átélhető ajánlat. Ennek hiányában, sokan gondolják úgy, hogy a Fidesz azért volt képes 2014-ben is megismételni a 2010-es „fülkeforradalomban” elért eredményét, mert világos és minden elemében összecsiszolt világképet (víziót) mutatott választóinak, aminek megvalósításához hozzá is kezdett, egyértelművé tette, hogy nem tágít, Fidesz uralom lesz itt időtlen-időkig. A Fidesz 2014-es választási és kormányprogramja ezért egyszerűsödhetett a végletekig: „Folytatjuk!” » Tovább »

Publicisztikaellenzék

Eljött az idő

Eljött az idő.

2009-ben együtt alapítottuk a Szabadelvű Polgári Egyesületet, hogy szellemi menedéket teremtsünk a képviselet nélkül maradt liberálisok számára. A 2010-es választáson esélyünk sem volt indulni, és bár szerveztünk kulturális rendezvényeket, elsősorban tagjainknak, a szélesebb nyilvánosságot egyelore nem céloztuk meg. Az általános társadalmi apátiában nem is igen lehetett többet elérni.

Most azonban itt az idő. Az ország jogilag, gazdaságilag, társadalmilag, kulturálisan romokban hever, parlamenti ellenzék mintha nem is volna, és ez némiképpen megváltoztatta a közgondolkodást. Egyre-másra alakulnak civil szervezetek, mozgalmak, csoportok, némelyik jelentos erővel, mások halványan – az a bizonyos liberális képviselet azonban továbbra is hiányzik. És nem csak nekünk van hiányérzetünk: a közvéleménykutatások szerint a választók nagy része, noha elégedetlen a kormányzati teljesítménnyel, nem talál magának támogatható politikai formációt. Úgy tűnik, egyre többen vannak, akik nemcsak cselekvésre ösztönöznek minket, hanem maguk is készek cselekedni.

Itt van hát az idő. Itt az ideje annak, hogy áttekintsük, mit akarunk kezdeni magunkkal, milyen jövőt látunk az egyesület számára, mit gondolunk a lehetőségeinkről, mennyire akarunk részt venni az ország virtuális háború utáni újjáépítésében. » Tovább »

Publicisztikaünnep

Hanuka 2011

Szép ez az ünnep, a fények ünnepe, hiszen a hagyomány szerint a csoda megtörtént: az egy napra elegendő olaj nyolc napon át égett. Vallásosak és szekulárisak összetalálkoznak ezen az ünnepen, hiszen ki ne bízna a fény, a megvilágosodás erejében?

Apáink saját bőrünkön tapasztalták meg, hogy a borzalom bármely rezsimben úgy kezdődik, hogy elvesznek valamit. A zsidóságnak az elsők között kell tiltakoznia, amikor elveszik nyugdíjmegtakarításainkat, amikor elveszik rádiónkat, amikor elveszik az alkotmányunkat, amikor feldúlják bíróságainkat, amikor feldúlják köztársaságunkat, és amikor bóvliba taszítanak bennünket.

Az itt ünneplők közül bizonyára másoknak is volt hozzám hasonlóan vitájuk a legszörnyűbb sötétséget megélt felmenőikkel arról, hogy mit várhatunk a szabadságtól, a fénytől. Apám attól tartott, hogy a szabadsággal nem csupán az ész, a ráció, a megértés és a szeretet lép ki a fényre, hanem a gonosz erők, fekete csizmában ismét a napon fognak masírozni, súlyosan beárnyékolva a fényt. Apám nem érhette meg, hogy félelme beigazolódott. Félelme beigazolódott, ám tévedett is, mert azt ő sem látta, hogy a fekete csizmák az utca után beveszik először a parlamentünket, majd a színházainkat is! » Tovább »

Publicisztikaegyéb

Telefonváltozás

A Budai Liberális Klub Alapítvány telefonszáma megváltozott, az új szám:

(1) 781-4773

Publicisztikaegyéb

Mobilok vagyunk

Weboldalunk már mobiltelefonokon és hasonló hordozható eszközökön is olvasható. » Tovább »

Publicisztikaegyéb

Újévi üdvözlet

Minden kedves olvasónknak, barátainknak és azoknak is, akikkel nem értünk egyet politikai, közéleti kérdésekben, sikerekben gazdag, szerencsés, boldog új évet kívánunk.

Publicisztikainternet

A Facebookon is ott vagyunk!

Amint azt szemfülesebb látogatóink a jobb felső sarokban, valamint az egyes cikkeink, híreink után található ikonokról már sejthették, immár jelen vagyunk a Facebookon is. Címünk könnyen megjegyezhető: www.facebook.com/BudaiLiberalisKlub, de az említett jobb felső ikonra kattintva is ugyanoda juthatunk. Ott is sok szeretettel várjuk a hírekre, érdekességekre, vagy csak liberálisok társaságára vágyó barátainkat. Aki már részt vesz ezen a közösségi oldalon, immár egy kattintással ajánlhatja tartalmunkat barátainak a virtuális térben is.

Publicisztikakultúra

Acélsodrony – A hatvanas évek

Ez a kötet az 1960-as, 70-es és 80-as évekről tervezett sorozat első darabja. Minden benne van, amit szerintem a múlt század hatvanas éveiről tudni érdemes. Mesél, magyaráz és – remélem – szórakoztat is.” (Aczél Endre)

Beszélgetés Aczél Endre újságíróval új könyvéről, régi műsoráról és minden másról, ami eszünkbe jut

  • Először: 2010. október 12-én, kedd este 6 órakor
  • Moderátor: Sándor Klára, a Szegedi Tudományegyetem Könyvtártudományi és Humáninformatikai Tanszékének docense

Publicisztikakultúra

Storytelling: Milyen a jó történet?

Az ember nem élhet történetek nélkül. Történeteken sírunk és nevetünk, ezekből merítjük hőseinket és példaképeinket, segítségükkel nézünk szembe félelmeinkkel. Persze, minden kultúrának és korszaknak megvannak a saját történetei. De vannak olyanok, amelyeket évszázadok óta nem tudunk megunni. Mózest és az exodust, Robinson Crusoe magányát, Rómeó és Júlia szerelmét, Othello féltékenységét, Drakulát, vagy Švejk együgyűségét a világon szinte mindenhol egyformán megértjük. Mégis újra és újra elolvassuk, elmondjuk, megfilmesítjük őket.

  • A rendezvény időpontja: 2010. október 14. csütörtök, 19:00 óra.
  • Helyszín: Merlin Színház, Budapest, V. kerület, Gerlóczy utca 4.

Publicisztikakultúra

Film, színház, muzsika a Törökfürdőben

Új sorozatunkban olyan II. kerületi kulturális színtereket mutatunk be, amelyek a kerület hagyományos művelődési intézményei (Marczibányi Téri Művelődési Központ, Klebelsberg Kultúrkúria stb.) mellett nemcsak színesítik, gazdagítják a kínálatot, hanem újfajta kultúrafelfogást, finanszírozási modellt is képviselnek. A sorozatot a kalandos sorsú, Frankel Leó úti Törökfürdővel nyitjuk, ahol idén júliustól szeptember végéig szólt a klasszikus zene, az opera, a jazz, de filmvetítéseket és gyerekprogramokat is tartottak.  » Tovább »

PublicisztikaFideszjobb

Élettér

„Orbán nagyobb gazdasági életteret szeretne” — ez volt a tudósítás címe, melyben az Index beszámolt Orbán Viktor vasárnap reggeli rádiós szerepléséről. A szerkesztő az alábbi mondatot emelte ki:

„A kormányfő szerint, ha sikerül összekapcsolnunk a határon túli magyarokat a magyarországi magyarokkal, a határon túli magyarok gazdasági életterét a magyarországi gazdaság életterével, akkor az ország gazdasága sokkal nagyobb teljesítményre lesz képes, mint most.” » Tovább »

Publicisztika2002 parlamenti

Négy év böjt?

Mi is a demokrácia? Amikor még vágytunk rá, tudtuk. Ma kicsit bonyolultabb... Az lenne a demokrácia, hogy négyévente szabadon választunk magunk fölé egy olyan hatalmat, amely négy éven át kirekeszt bennünket a döntésből, nem enged betekintést a közügyekbe, ízlése szerint osztogatja a pénzünket? A demokrácia az a pillanat lenne csupán, amikor a keskeny résbe pottyantjuk a voksunkat? És utána négy év böjt? » Tovább »