Budakeszi Vadaspark – Hársbokor-hegy

Sújt minket az időjárás. Először a jégkár, másodszor a napok óta folyamatosan zuhogó eső miatt nem tudtunk útnak indulni. De minket nem lehet eltántorítani, harmadszor is nekiveselkedünk, gyere velünk kirándulni a Hársbokor-hegyre! A jelentkezést a dolyapo [kukac] t-email [pont] hu mail címre várjuk.

Könnyú túra, átlagos menetütemmel

  • Időpont: 2015. február 14. (szombat)
  • Étkezés: tarisznyából, ill. étteremben
  • Közlekedés: megközelítés autóbusszal vagy személygépkocsival
  • Menetjegy megvásárlása egyénileg

Találkozó: Bp. II. ker., Szépjuhászné autóparkoló, 10 óra

Kiindulási pont megközelítése:

  • Busz BKV: 22A busz, Széll Kálmán tér  Szépjuhászné ( Budakeszi), 09:36-09:50
    Teljes árú menetdíj: 350 Ft
  • Személykocsi: Széll Kálmán tér  Szépjuhászné, menetidő ~10 perc

Útvonal

Bp. Szépjuhászné → Korányi Szanatórium → Budakeszi Vadaspark → Hársbokor-hegy → Budakeszi, Szanatórium utca

  • Táv: 11 km
  • Szint: +290 m, -330 m
  • Várható érkezés a Szanatórium utcai autóbuszmegállóba: 14:00

Hazautazás

  • Busz BKV: 22A busz, (Budakeszi ) Szanatórium utca  Széll Kálmán tér, 14:04-14:23
    Teljes árú menetdíj: 350 Ft
  • Vissza az autóhoz: 22A busz, (Budakeszi ) Szanatórium utca  Szépjuhászné, 14:04-14:07
    Teljes árú menetdíj: 350 Ft

A túra végén van idő (16:00-ig) és mód a Vadbemutató megtekintésére. Felnőtt jegy: 1200 Ft/fő, diák- és nyugdíjas jegy: 800 Ft/fő, gyermek jegy: 600 Ft/fő.

A Vadaspark rövid története

A területet eredetileg, 1972-ig nagyobb részben fatermesztési, kisebb arányban talaj- és vadvédelmi célok szerint kezelték.

A közhasználatban Vörös-hegynek nevezett területen az 1960-as évek végéig befejeződött az idős tölgyesek felújítása, így a völgyi fekvésekben gyertyános és más kemény lombú fafajokkal elegyes tölgyes, a magasabb szinteken egyéb lombos fafajokkal elegyes tölgyes erdők alakultak ki. A Hársbokor-hegy gerincének bokorerdői és az északi oldal idősebb tölgyesei nagyobbrészt érintetlenek maradtak.

A fejlesztés új sétautak, eső ellen védő kunyhók, pihenő- és tűzrakó helyek építését irányozta elő. Összesen 6200 folyóméter, dolomitmurvával döngölt sétaút, 7 eső ellen védő kunyhó, 6 pihenőhely – félrönk padokkal és asztalokkal, hulladékgyűjtőkkel –, valamint 13 telepített tűzrakó hely létrehozásával indult a park története.

A népszerű kirándulóhely közelében folytatott dolomit-, kőpor- és murvabányászat 1974-ben megszűnt. 1976-ra gyalogosan bejárható, a hazai nagyvad- és az itt jellemző apróvadfajokat a természetes környezetükben bemutató park, vadaspark létrehozását határozták el. A fiatalos erdőrészeket egyébként is szívesen látogató többféle nagyvad ide szoktatása, védelme érdekében a határkerítés 1976–77-ben épült meg. A déli lankák vadföldjeinek peremén, a szőlőteleptől átvett mintegy 20 hektáron erdei- és feketefenyves erdőtelepítést végeztek 1981-ben. Két nagyvadetető és szórók üzemeltetése segítette a meglévő és a befogásból gyarapodó vadállomány ellátását. A Büdös-árokban kialakított vízgyűjtő pedig a folyamatos ivóvízellátást biztosította.

1977–78-ban a parkjellegű beruházások, valamint a bemutatókarámok építése történt meg. A gyalogosan bejárható területen arányosan elosztva kaptak helyet a magaslesek és pihenők.

A látogatók még jobb kiszolgálása érdekében az 1980-as évek közepén induló, és azóta rendszeresen folyó újabb fejlesztések nyomán alakult ki – a Vörös-hegy oldalában – a mai ~30 hektáros Vadbemutató. Mögötte – a Hársbokor-hegyen –, kellően (és elvártan) csendes és türelmes viselkedés esetén, megfigyelhetők a ~340 hektáros Vadaspark szabadon élő állatai.