Hóvirágok Királyréten

Ismeretterjesztő kirándulás: Börzsönyalja

  • 2017. március 18. (szombat)

E sokak számára ismert kis tavaszjelző növény éveken keresztül a nagyüzemi virággyűjtők áldozata volt. Hála a védelemnek és a szemléletformálódásnak, mára egyre több helyen újra megjelent. A program szerinti túránkon lehetőség lesz a Duna-Ipoly Nemzeti Park szakembereivel megszámlálni a 2017-es „Év Vadvirágát”, miközben egyre határozottabban hangolódhatunk a tavaszra is!

A csoportlétszám korlátozott, ezért előzetes bejelentkezés szükséges! Elegendő hely híján a jelentkezési sorrend szerint lehet részt venni a túrán.

Telefonon 18:00-tól 20:00-ig: (30) 664-10-85, E-mail-ben: dolyapo [kukac] t-email [pont] hu (dolyapo[at]t-email[dot]hu)

Határidő: 2017. március 12. (vasárnap) 20:00-óra.

Találkozó (start és cél)

Királyréten, 10:45 a Hiúz Ház előtt:
(Királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpont, Szokolya – Királyrét)
GPS: 47.8966647N 18.9737856E ; 47°53′48″N 18°58′25.6″E

A találkozási helyen, a Nemzeti Park pénztárában fizetendő részvételi díj: teljes árú: 1500 Ft/fő; kedvezményes: 750 Ft/fő.

Kedvezményes jegyváltásra jogosultak: nyugdíjas, gyerek, diák, pedagógus, Természetbarát Turista Kártyával rendelkezők, illetve két- vagy több gyermekes családok esetén a kísérő felnőttek – maximum 2 fő.

Királyréten az Ipoly Erdő Zrt. parkolási rendszert üzemeltet a Börzsöny 2020 Kft.-vel. Most parkolni az I-es zónában kell, célszerűen Királyrét központja és a Látogatóközpont között. A napijegy ára: 1000 Ft/jármű. A parkolási díj kifizetése után a sarok épület előtt balra haladva célszerű leparkolni.

Program

11:00 Indulás a Duna-Ipoly Nemzeti Park szakvezetőjével hóvirág lelőhelyekre.

A túra hossza 6-8 km, időtartama 2-3 óra. A túra pontos útvonala, az időjárás és a hóvirágok függvényében, csak a túra kezdetén alakul ki.

A nemzeti parkok feladata, hogy évről-évre számba vegyék, felmérjék a védett növényeket, állatokat. Egyes fajoknak, fajcsoportoknak rendszeresen felmérik az állományát. Ebben a tevékenységben veszünk részt egy könnyű kirándulás keretében.

A hóvirág az amarilliszfélék családjának leggyakoribb hazai képviselője. A család ismertebb magyarországi szabadtéri fajai még a tavaszi és a nyári tőzike, a vetővirág, valamint a kertekben mindenhol pompázó nárciszok. A hóvirág elnevezés önmagában egy növénynemzetséget takar, amely jelenleg 20 fajt és mintegy 300 kertészeti változatot számlál.

Hóvirágokkal a közép-európai üde lombhullató erdőzónától, a közép- és kelet-mediterrán hegyvidékek, szigetek félszáraz cserjésein és fenyvesein át, Kis-Ázsia és a Kaukázus szubalpin zónájáig találkozhatunk. A mediterránumban már októberben virágozhat, de a hazánkban gyakran ültetett pompás hóvirág is elkezdhet december elején virágozni.

A Közép-Európában, így Magyarországon is őshonos kikeleti hóvirág nem zavarodik meg némi klímakilengéstől, és a tél végén, illetve tavasszal virágzik. Enyhe február esetén, már a hónap közepén megjelenik a Dél-Dunántúlon és az alföldi folyókat kísérő galéria erdők magasabb részein. Február végétől március közepéig a dombvidékek és a középhegység gyertyános-tölgyeseiben, valamint a Főváros környékén is jelentős tömegben pompázik. Legkésőbb, április közepéig, végéig az Északi-középhegység bükköseiben láthatjuk.

A hóvirágok minden egyes hagymája nemzetközi egyezmények hatálya alá tartozik, ezért az ezzel kapcsolatos jogsértések a Büntető Törvénykönyv szerint is szankcionálódnak. A Magyarország területén őshonos kikeleti hóvirág védettséget élvez, letépésük eljárást von maga után.

Akinek kérdéses a találkozási hely megközelítése, az jelezze telefonon: (30) 664-10-85 vagy e-mailben: dolyapo [kukac] t-email [pont] hu (dolyapo[at]t-email[dot]hu) és meg küldöm vagy elmondom a találkozási helyhez való jutás lehetőségeit!