Szabad(?) választások, pártállami feltételek

Dátum
Helyszín
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek
  • Mirkóczki Ádám (Jobbik)
  • Soproni Tamás (Momentum)
  • Szigetvári Viktor (Együtt)
  • Ungár Péter (LMP)
Házigazda
  • Koncz Imre

Választási kampány – de hol és hogyan?

Már a 2014-es magyar választásokat is kemény kritikával illette az egyébként rendszerint igen visszafogott EBESZ választási megfigyelői missziójának jelentése. Az egyetlen párt által kreált, pro forma szabad, de nem fair procedúra egyik legerőteljesebben bírált eleme a választások médiakörnyezete, a pártok és jelöltek üzenetei választókhoz való eljuttatásának kirívó egyenlőtlensége volt. 

2018-ra a médiahelyzet tovább fokozódott: Orbán törvényhozóival az ellenzék számára  elérhetetlenné tette a választók megszólítására szolgáló eszközök fontos részét. A közmédiumok csak a kormánypárti álláspontnak adnak teret, az önkormányzati újságok a polgármesterek szócsövei. A kormány hivatalnokaival likvidáltatta az ellenséges tartalmú plakátokat, strómanjai birtokába kerültek a kormánytól addig független médiumok maradékának túlnyomó része. A néhány megmaradt kereskedelmi rádió, tv csak lehetetlen feltételek mellett közölhet politikai hirdetést. Kezdődhet a kampány.

Adódik a kérdés: az adott feltételek mellett hogyan próbálják meg eljuttatni üzeneteiket az ellenzéki pártok a választókhoz? Erről beszélgetnek a nagyobb ellenzéki pártok kampányért felelős politikusai.

A DK a Jobbik részvétele miatt nem vesz részt a beszélgetésen.

 

 


Sajtóvisszhang