Budai Liberális Klub
tiszta beszéd a közélet és a civil társadalom kérdéseiről

Hírlevelek

Cím

Választási küzdelmek

Választás


Választás2018 parlamenti

Szabad(?) választások, pártállami feltételek

Dátum: 
2017. november 20., 19:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 
  • Mirkóczki Ádám (Jobbik)
  • Soproni Tamás (Momentum)
  • Szigetvári Viktor (Együtt)
  • Ungár Péter (LMP)
Házigazda: 
  • Koncz Imre

Választási kampány – de hol és hogyan?

Már a 2014-es magyar választásokat is kemény kritikával illette az egyébként rendszerint igen visszafogott EBESZ választási megfigyelői missziójának jelentése. Az egyetlen párt által kreált, pro forma szabad, de nem fair procedúra egyik legerőteljesebben bírált eleme a választások médiakörnyezete, a pártok és jelöltek üzenetei választókhoz való eljuttatásának kirívó egyenlőtlensége volt. 

» Tovább »

Választástársadalom

A választóknak vissza kell kapniuk a hatalmat

Interjú Haraszti Miklóssal, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) volt sajtószabadság-felelősével

„Akkor válnak a demokráciák éretté, önfenntartóvá, mondhatni, nyugati minőségűvé, amikor megélik, hogy a szabadságot belülről, például parlamenti úton is el lehet venni tőlük, de nem alkalmazkodnak a látszatdemokráciához, hanem konfliktus árán is nyílttá teszik és végigvívják ezt a válságot” – mondja Haraszti, aki most tért haza Hágából, ahol a holland parlamenti választásokról jelentést készítő EBESZ-csapatot vezette. Hollandiai tapasztalatairól és a 2018-as magyar választás dilemmáiról kérdeztük. » Tovább »

Választásparlament

Az időközi választás eredményei

A 2011. november 27-én lezajlott második fordulón a jelöltjek a következő eredményt érték el:

  • A választási névjegyzékbe felvett választópolgárok száma: 48 433 fő
  • Érvényesen szavazott 16 489 választópolgár.
  • Szavazott a választópolgárok 34,16%-a.

array('name' => 'Bodor Zoltán (Jobbik)', 'total' => 16489, 'votes' => 619), 'lmp' => array('name' => 'Karácsony Gergely (LMP)', 'total' => 16489, 'votes' => 1064), 'jesz' => array('name' => 'Kovácsis Ádám (JESZ)', 'total' => 16489, 'votes' => 131), 'fidesz' => array('name' => 'Láng Zsolt (Fidesz)', 'total' => 16489, 'votes' => 9637), 'mszp' => array('name' => 'Lévai Katalin (MSZP)', 'total' => 16489, 'votes' => 5038), ); $header = array('Képviselőjelölt', 'Összes szavazat', 'Kapott szavazat', 'Szavazati arány'); $rows = array(); foreach ($data as $item) $rows[] = array($item['name'], $item['total'], $item['votes'], format_number($item['votes'] / $item['total'] * 100, 2) . '%'); print theme('table', $header, $rows); ?> » Tovább »

Választás2010 önkormányzati

Hozzáállás kérdése

Az önkormányzati választáson a társadalmi szolidaritás és a modernizáció elkötelezettjei a Szabad Európa Társaság zászlaja alatt készülnek a megmérettetésre a II. kerületben. A Szabad Európa Társaság elsődleges célja az Európában már sikerrel kipróbált ötletek, megoldások és módszerek magyarországi hasznosítása. A SZET olyan kulturális miliőt, hangulatot igyekszik létrehozni, amelyben szabad teret kap a gondolatok sokszínűsége, és amely alkalmas arra, hogy sikeressé tegye Magyarországot. Jómagam is közéjük tartozom. Mérnök vagyok, rég megtanultam: ha valami új feladattal kerülök szembe, először utánanézek, mások ezt hogyan oldották meg. Nem az én feladatom feltalálni a spanyolviaszt. Nem szégyen másoktól átvenni a bevált megoldásokat. Használjuk fel Európát! ― hirdeti a SZET. Helyes, de ne csak a kipróbált megoldásokra gondoljunk! Mindennél fontosabb a hozzáállás, az attitűd, ahogy egymáshoz viszonyulunk. Nézzük, hogy csinálják ezt tőlünk nyugatabbra. » Tovább »

Választás2010 önkormányzati

Köszönjük!

Tisztelt választópolgárok! Kedves támogatóink!

A 2010. évi önkormányzati választások rendben lezajlottak kerületünkben is. A Szabad Európa Társaság képviselőjelöltjei átlagosan 4,12%-os eredményt értek el, amely – sajnos – nem hozott számunkra képviselői mandátumot, de megerősítette abbéli meggyőződésünket, hogy helyesen tettük, amikor nem hagytuk cserben a liberális szavazókat az őszi önkormányzati választáson. Eredményünk világosan megmutatta, hogy a társadalmi szolidaritás és a modern európai gondolkodásmód olyan liberális értékek, amelyek iránt nem szűnt meg az igény a kerületben.

Köszönetet szeretnénk mondani minden választópolgárnak, aki elment szavazni, és külön köszönjük azokat a szavazatokat, amelyekkel a SZET liberális jelöltjeit tisztelték meg a választóink. Bár a képviselő-testületben nem lesz képviselőnk, mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy fontos helyi ügyekben hallassuk a hangunkat. Továbbra is várjuk javaslataikat, ötleteiket, lehetőségeinkhez mérten következetesen képviselni fogjuk a ránk szavazók érdekeit. Munkánkat nyomon követhetik itt, a weboldalunkon. » Tovább »

Választás2010 önkormányzati

Önkormányzati választások 2010


Tisztelt választópolgárok, kedves barátaink és szavazóink!'; print '

A Szabad Európa Társaság színeiben indult jelöltjeink a következő eredményt érték el:

'; $data = array( array('evk' => '2.', 'url' => 'rolunk/kollar-gyorgy', 'name' => 'Kollár György', 'total' => 2617, 'fidesz' => 1333, 'mszp' => 693, 'lmp' => 318, 'jobbik' => 158, 'szet' => 115), array('evk' => '5.', 'url' => 'rolunk/korodi-eniko', 'name' => 'Korodi Enikő', 'total' => 2511, 'fidesz' => 1435, 'mszp' => 522, 'lmp' => 291, 'jobbik' => 198, 'szet' => 65), array('evk' => '6.', 'url' => 'rolunk/koncz-imre', 'name' => 'Koncz Imre', 'total' => 2512, 'fidesz' => 1320, 'mszp' => 726, 'lmp' => 304, 'szet' => 162, 'jobbik' => 0), array('evk' => '7.', 'url' => 'rolunk/dr-zagyvai-peter', 'name' => 'dr. Zagyvai Péter', 'total' => 3062, 'fidesz' => 1719, 'mszp' => 635, 'lmp' => 391, 'jobbik' => 156, 'szet' => 161), array('evk' => '8.', 'url' => 'rolunk/janovszki-zsolt', 'name' => 'Janovszki Zsolt', 'total' => 2553, 'fidesz' => 1347, 'mszp' => 662, 'lmp' => 310, 'jobbik' => 156, 'szet' => 78), array('evk' => '9.', 'url' => 'rolunk/vagi-antal', 'name' => 'Vági Antal', 'total' => 3123, 'fidesz' => 1955, 'mszp' => 633, 'lmp' => 288, 'jobbik' => 154, 'szet' => 93), ); $header = array('Egyéni választókerület', 'Képviselőjelölt', 'Összes szavazat', 'Kapott szavazat', 'Szavazati arány'); $rows = array(); foreach ($data as $item) $rows[] = array($item['evk'], l($item['name'], $item['url']), $item['total'], $item['szet'], format_number($item['szet'] / $item['total'] * 100, 2) . '%'); print theme('table', $header, $rows); ?> » Tovább »

Választás2010 önkormányzati

Mondd, te kit választanál?

Kétharmados parlamenti többségének birtokában a Fidesz―KDNP már a nyáron eldöntötte az őszi önkormányzati választások eredményét. Mindezt a választási törvény megváltoztatásával érte el. Az alapvető cél ― az önkormányzati testületek létszámának csökkentése ― dicséretes szándék, de a törvény egyéb részletei sokkal inkább az ellenzék kiszorítását és a kontroll nélküli hatalom megszerzését célozzák, mint a takarékosságot. A tízezer főnél nagyobb lélekszámú településeken, tehát ott, ahol a pártpolitikának egyáltalán jelentősége van, az új törvény teljesen aránytalanná torzítja a korábbi rendszert. Az új jogszabály szerint például a második kerületben 14 egyéni képviselő és a közvetlenül megválasztott polgármester mellett 6 listás képviselő szerezhet mandátumot. Ez azt jelenti, hogy egy 40–50% közötti választási eredménnyel a Fidesz―KDNP 15 mandátumot szerez, miközben az összességében 50–60% támogatottsággal rendelkező ellenzék hat képviselői helyen kénytelen megosztozni. Az új játékszabály szerint „a győztes mindent visz”, és tehetünk bármit, a Fidesz―KDNP így is, úgy is 70% feletti eredményt ér el. Ami különösen káros, hogy a kis pártok mellett a helyi civil szervezetek is végképp kiszorulnak a képviselő-testületekből. » Tovább »

Választásliberalizmus

Liberálisok márpedig vannak!

Valami nagy dolog van készülőben, ha még Pilhál György szerint is. A Magyar Nemzet tiszteletreméltó, de a kiégés szélének a legszélén álló publicistája azt írja, hogy minden pártnak teljesítenie kell a liberális minimumot, és vannak fontos liberális hagyományok, satöbbi. Új hang, ha halkan is, a régi színpadon. Ez nem a Mandiner, akik megmutatták, milyen az európai konzervatív-liberális újságírás, nem Mancs, Hírszerző, Kócián, Tóta W, ez a halk kísérlet Pilhál úré, aki az elmúlt majd öt évben szinte csak felháborodva borzalmaskodott a liberális vívmányokkal. » Tovább »

VálasztásLMP

Parlament ― liberálisok nélkül

Úgy fest, liberálisokat csak liberálisok tudnak képviselni. Lehet más a bal, a zöld, a liberális, és a vidéki konzervatív? ― Négy az egyben semmiképp sem.

Az LMP azzal az ambícióval érkezett a politikába, hogy azt egyfajta kulturális forradalommal teszi mássá. Sok választó, különböző okokból, elhitte ezt: baloldaliak azért, mert nem tudtak az MSZP-re szavazni, fiatalok azért, mert még nem szavaztak és saját magukat látták visszaköszönni a plakátokról és a facebook-bejegyzésekről, zöldek, mert a jelenlét ígéretét hordozták. Az LMP vezetőin kívül minden érintett jól látta a választások után, hogy ott volt erős az LMP, ahol hajdan az SZDSZ. Feltehetőleg szavazóit, fogkeféjét és parkolóhelyeit is megörökölte. Persze, hiszen a választások előtt sok liberális meggyőződésű polgár gondolta azt, hogy képtelen a szocialistákra szavazni, a „fiatal demokraták” (esetleges kétharmaduk miatt) szóba sem jöhettek, a liberálisok pedig nem, vagy eleve vert seregként (MDF―SZDSZ) indulnak a választásokon. A „lehetmás” ígérete elég volt a vidéki konzervatívoknak, az urbánus jogvédő liberálisoknak, a szocialistákat hiteltelennek találó (néha radikális) baloldaliaknak és természetesen a mozgalom gerincét adó zöldeknek. Négy párt egy pártban. Ilyen körülmények között a liberális javaslatok és megoldások nyilván háttérbe szorulnak, pedig engem azok érdekelnének országosan és a kerületben is. Az LMP elmúlt fél éves politikájában a gazdasággal kapcsolatos liberális javaslatok nem kerülhettek elő, hiszen a zöldbalos megközelítés ezt sosem engedte. Az IMF-et, EU-t, a Költségvetési Tanácsot semmibe vevő, az Állami Számvevőszéket meghódító, a devizahiteleseknek azonnali megoldást ígérő, majd 290-es euróval beköszönő kormánytöbbség egyetlen gazdasági nacionalista szövegéhez sem hallhattunk kemény ellenzéki hangot az LMP-től. Az emberi jogi liberalizmus célkitűzései sem lehettek hangsúlyosak, mert az LMP fél az SZDSZ utódpártjának szerepétől. A liberálisok, megelőlegezett bizalmukért cserébe, nem kaptak szinte semmit. A parlament két új pártja, az LMP és a Jobbik sok szempontból hasonló, nagyon nehéz helyzetben van. Keresik a hangjukat, belső feszültségeik vannak, most találkoznak a valódi politikával, még azelőtt, mielőtt a helyi önkormányzatokban kipróbálták volna magukat. » Tovább »

Választássajtó

Minszktől keletre

Csak hogy lássuk, mi vár ránk, az eddig elfogadott csomag szerint a gyakorlatban így működik majd a közt szolgálni hivatott média felügyeleti rendszere:

1. A miniszterelnök kinevezi a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) vezetőjét (Szalai Annamáriát), kilenc évre.

2. A parlament kétharmaddal megválasztja a mai ORTT utódszervezete, a Médiatanács tagjait. A törvény megengedi, hogy a testületnek kizárólag kormánypárti tagjai legyenek.

3. A Médiatanács mindenkori elnöke az NMHH miniszterelnök által kinevezett vezetője (Szalai Annamária).

4. Egyetlen közszolgálati kuratórium lesz, ennek elnökét és még egy tagját a Médiatanács miniszterelnök által kinevezett elnöke (Szalai Annamária) delegálja. A további hat tag felét a kormánypártok, felét az ellenzéki pártok jelölik. A kuratórium tagjainak mandátuma kilenc évre szól.

5. A médiahatósági vezető, aki egyben a Médiatanács elnöke is (Szalai Annamária), lényegében gyakorlatilag kinevezi a közmédiumok vezetőit (akiket ugyan vezérigazgatónak hívnak, de autonómiájuk egy brigádvezetőével ér fel).

6. A megválasztott személyek és testületek 2019-ig érinthetetlenek. Ha időközben politikai változások történnének, a parlamentbe esetlegesen bekerülő új pártok csak kívülről leshetnék, mi történik a médiairányításban, ha pedig a mai parlamenti és/vagy parlamenten kívüli ellenzék négy vagy nyolc év múlva véletlenül többségbe kerülne, tehetetlenül állna az Orbán Viktor személyes megbízottja (Szalai Annamária) által irányított rendszerrel szemben. Tévedés tehát azt hinni, hogy a mindenkori kormány fogja dróton rángatni a közmédiát ― nem, a már elfogadott törvények azt garantálják, hogy a médiumok csakis a Fidesznek lesznek alávetve az elkövetkező évtizedben. » Tovább »

Választáskerület

Csendet, alszunk!

A képviselő-testület augusztusi ülésén rendeletben tiltotta meg, hogy a II. kerületi vendéglátóipari egységek kerthelyiségei, teraszai éjjel 11 után is nyitva tarthassanak. A rendelet előkészítésébe sem az érintetteket, sem a testület bizottságait nem vonták be. A csendrendelet elfogadása ellen csak a Budai Liberális Klub képviselőcsoportja protestált. A polgármester úgy véli, a most elfogadott rendelet nem korlátozza túlzó módon a szórakozni vágyókat, ugyanakkor biztosítja a lakók éjszakai pihenését. » Tovább »

Választás2010 önkormányzati

Jelöltjeink az önkormányzati választáson

A kopogtatócédulák leadása után íme a lista a Szabad Európa Társaság a Budai Liberális Klub által támogatott jelöltjeiről. Rájuk szavazhatunk Budapest II. kerületében a 2010. október 3-i önkormányzati választáson: