2006 önkormányzati

Az SZDSZ 2006-os kampányának egyik központi témája az egészségügy átalakítása. Miért? A magyar egészségügy ma is az ötvenes években létrehozott, centralizált állami irányítás szerint működik. A kórházak omladoznak, egyes vizsgálatokra, műtétekre heteket-hónapokat kell várni, a betegnek és az egészségügyi dolgozóknak a kiszolgáltatottsága és elégedetlensége egyre nő, a rendszert a ciklus eleji 50%-os béremelés után is súlyosan alulfizetett orvosok és szakdolgozók áldozatkészsége tartja életben. Mit javasolnak a liberálisok?
Sajátos, és országosan is párját ritkító helyzetet teremtett a 2002. évi önkormányzati választás a II. kerületben. Talán nem mindenki tudja, hogy az elmúlt négy évben sem a balliberális, sem a konzervatív koalíció nem rendelkezett többséggel a képviselőtestületben, mindkét oldal 15–15 képviselőből állt. A választópolgárok együttműködésre „ítélték” a bal- és jobboldali képviselőcsoportokat, ami nagy lehetőség volt arra, hogy az országos szinten harsányan és durván egymásnak feszülő két tábor legalább helyi szinten bebizonyítsa, képes az összefogásra.
A nyelvi bumfordiságok, a korlátolt homofóbia („sajnos, nem tilthatom meg, hogy homoszexuálisok látogassák a Sziget rendezvényét”), az olyan megnyilvánulások, hogy „még senki sem tudta bebizonyítani a Jobbikról, hogy szélsőjobboldali, rasszista elveket vallana”, az afféle szövegek, hogy „az irodámban nem tartok számítógépet, mert van egy irodavezető, aki elvégzi ezt a munkát. Szerintem egy polgármesternek nem úgy kell viselkednie, mint egy programozónak.”, illetve a nyelvtudás hiányának afféle kommentálása, hogy „talán Budapest főpolgármesterének nem az az elsődleges feladata, hogy fordítóirodát tartson fenn.”

Budapest — Magyarország. A hely, ahol élünk, a hely, ahol első szerelmeink szövődtek, a hely, melynek fejlődését gyermekeinkével együtt követjük nyomon, a hely, ahol majd megöregszünk, a hely, amiért közösen aggódunk.

Liberális önkormányzati célok a kerületben

A Szabad Demokraták Szövetségének önkormányzati képviselői a rendszerváltás óta töltenek be meghatározó szerepet a II. kerületi önkormányzat munkájában. A liberális képviselők, Póta Gyula polgármester vezetésével, már 1990-ben komoly feladatokat vállaltak a Polgármesteri Hivatal megszervezésében, a képviselő-testület működési rendjének kialakításában. Ők fektették le a mai önkormányzat működési szabályainak alapköveit, és készítették elő azokat a hosszú távú programokat, amelyek mentén a későbbi munka folyt. Az önkormányzat hatékony és gyakorlatias működése annak is köszönhető, hogy a szabad demokraták közül sokan a mai napig tagjai a testületnek.

„Ez lesz a legfontosabb választás”

Beszélgetés Demszky Gábor főpolgármesterrel

Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere szerint október 1-jén, az önkormányzati választáson a kormánnyal közös városépítés, illetve az orbáni totális ellenállás programja között kell dönteni. Az Európa második leggyorsabban fejlődő városát tizenhat éve irányító liberális politikus a II. kerületet érintő kérdésekről is nyilatkozott a Szabad Kikötőnek.

Az SZDSZ II. kerületi csoportja és az MSZP helyi szervezete teljes körű koalíciós megállapodást kötött az önkormányzati választásokra. A két párt közösen támogatja Póta Gyula polgármester újrajelölését. A szakmai programok áttekintése után egyezségre jutottak abban is, hogy az SZDSZ és az MSZP az összes választókörzetben közös jelöltet állít. A képviselőjelöltek fele az SZDSZ, fele pedig az MSZP tagja.