Budai Liberális Klub
tiszta beszéd a közélet és a civil társadalom kérdéseiről

Hírlevelek

Megtekintett kifejezés

Kategória: kultúra

Publicisztikakultúra

Haraszti Miklós: Esterházy Orbánt búcsúztatja

Húsz évvel ezelőtt, 1996 júniusában beszélgettem utoljára Orbán Viktorral, és a szó javarészt Esterházy Péterről folyt. Orbán akarta így.

Másfél órát sétáltunk a holland tengerparton, Noordwijkban, ahol a Liberális Internacionálé tartotta évi kongresszusát. Orbán az Internacionálé egyik megbecsült alelnöke volt, és ő vezette az ülést a médiaszabadságról, ahol nekem ex-politikusként beszélnem kellett. Nem először láttam Orbánt testületi munkában, de most angolul és nemzetközileg kellett meggyőződnöm róla, milyen rátermetten tud ülést vezetni: összefoglalni, súlyozni, bekebelezni, kizárni, átlózni és célhoz érni.

(eredeti megjelenés: ÉS, 2016. augusztus 19.) » Tovább »

Liberális KlubBudapestkultúra

Elveszett szabadság

Dátum: 
1980. január 1., 00:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 
  • Demszky Gábor

A főpolgármester története

Ma azt kérdezik az emberek, ki lehetne az a politikus, akit mérsékelt baloldaliak, liberálisok és mérsékelt jobboldaliak is támogatni tudnának? Karaktere valami olyasféle lehet, mint a Demszkyé, aki ezen csoportok támogatása nélkül aligha lehetett volna 20 évig választott (!) főpolgármester. Vajon mi volt a titka? És miért nem működött sikeresen, amikor országos politikába kezdett?

Minderről olvashatunk majd egy közeljövőben megjelenő könyvben, melyben Demszky, a főpolgármester meséli el az elmúlt húsz év történetét, ahogy azt Gábor, a magánszemély megélte. Ez a mű egyelőre csak szamizdatban létezik. Ez a beszélgetés az első kiadás. Érdemes meghallgatni. » Tovább »

Liberális Klubkultúra

Hiányzó paragrafus – 1. § Magyarország: köztársaság

Dátum: 
2011. október 12., 16:00
Helyszín: 
Gozsdu D udvar - Holló passzázs, Budapest VII., Király u. 13.,

A kiállítás Rajk László elkötelezett aktivista rajzoló "Hiányzó…" sorozata első része, egyfajta személyes tisztelgés a Magyar Köztársaság ma még érvényben lévő Alkotmánya azon fontos paragrafusai előtt, melyek az új alaptörvényből kimaradtak. A rajzoló vásznáról eltűnőben van tisztelgésének tárgya: a Magyar Köztársaság Alkotmánya. Ha mégis rögzíteni akarja, nem tehet mást, mint használva a japán halászok ősi frotage technikáját, a vásznat ábrázolja, így megjelenítve a hiányzó paragrafust, pontosabban, annak hűlt helyét. » Tovább »

Nagypolitikakultúra

Az nem lehet, hogy...

Budapest regnáló főpolgármestere Dörner György színigazgatói kinevezésével közpénzen megalapította a Magyar Köztársaság első újnyilas színházát. Ez gyalázat. A döntés ellen a leghatározottabban tiltakozunk.

Budapestkultúra

Interpelláció a főpolgármesterhez 1.

Miért támadják ilyen erőteljesen a kortárs és ifjúsági kultúrát? Mit szándékozik tenni azért, hogy a trend megváltozzon, és az EU nyolcadik legnagyobb városa – Budapest – is az európai fővárosokhoz hasonlóan valódi otthont biztosítson a kortárs kultúrának, az ifjúsági szubkultúrának? » Tovább »

[Nem érkezett válasz]

Publicisztikakultúra

Acélsodrony – A hatvanas évek

Ez a kötet az 1960-as, 70-es és 80-as évekről tervezett sorozat első darabja. Minden benne van, amit szerintem a múlt század hatvanas éveiről tudni érdemes. Mesél, magyaráz és – remélem – szórakoztat is.” (Aczél Endre)

Beszélgetés Aczél Endre újságíróval új könyvéről, régi műsoráról és minden másról, ami eszünkbe jut

  • Először: 2010. október 12-én, kedd este 6 órakor
  • Moderátor: Sándor Klára, a Szegedi Tudományegyetem Könyvtártudományi és Humáninformatikai Tanszékének docense

Publicisztikakultúra

Storytelling: Milyen a jó történet?

Az ember nem élhet történetek nélkül. Történeteken sírunk és nevetünk, ezekből merítjük hőseinket és példaképeinket, segítségükkel nézünk szembe félelmeinkkel. Persze, minden kultúrának és korszaknak megvannak a saját történetei. De vannak olyanok, amelyeket évszázadok óta nem tudunk megunni. Mózest és az exodust, Robinson Crusoe magányát, Rómeó és Júlia szerelmét, Othello féltékenységét, Drakulát, vagy Švejk együgyűségét a világon szinte mindenhol egyformán megértjük. Mégis újra és újra elolvassuk, elmondjuk, megfilmesítjük őket.

  • A rendezvény időpontja: 2010. október 14. csütörtök, 19:00 óra.
  • Helyszín: Merlin Színház, Budapest, V. kerület, Gerlóczy utca 4.

Kerületkultúra

Galéria a hegyek ölelésében

Budai Kult-túra

Sorozatunkban olyan II. kerületi kulturális színtereket mutatunk be, amelyek a kerület hagyományos művelődési intézményei mellett nemcsak színesítik, gazdagítják a kínálatot, hanem újfajta kultúrafelfogást is képviselnek. A sorozatot — a Frankel Leó úti Törökfürdő, illetve a Bem mozi után — a Galéria Léniával folytatjuk, amely egy művészcsalád (Kádár György, Túry Mária, Kádár Katalin) alkotásai mellett jelentős kortárs gyűjteménnyel is büszkélkedhet, és az általuk kiadott könyvek, katalógusok jelentős szakmai elismerésben részesültek. » Tovább »

Kerületkultúra

A Bambi

Van úgy, hogy az ember csendben derül, csak úgy jól érzi magát. Ilyenkor a legjobb az lenne, ha megállna az idő, ha a pillanatot végtelenségig lehetne nyújtani. Egy vendéglátó-, esetleg szórakozóhely esetén hozzáértők azt mondják, hogy állandóan meg kell újulni, és ki kell szolgálni a változó idők igényeit. Ez az életben maradás elsődleges titka. A Margit híd budai hídfőjétől a Vízivárosba futó Frankel Leó út Bem téri sarkán működő Bambi presszó ezzel látványosan dacol. » Tovább »

Kerületkultúra

A Bem mozi reneszánsza

Budai kult-túra

Sorozatunkban olyan II. kerületi kulturális színtereket mutatunk be, amelyek a kerület hagyományos művelődési intézményei (Marczibányi Téri Művelődési Központ, Klebelsberg Kultúrkúria stb.) mellett nemcsak színesítik, gazdagítják a kínálatot, hanem újfajta kultúrafelfogást is képviselnek. A sorozatot a kalandos sorsú, Frankel Leó úti Törökfürdővel nyitottuk, most pedig a Bem mozi múltját és jelenét vesszük górcső alá. » Tovább »