Budai Liberális Klub
tiszta beszéd a közélet és a civil társadalom kérdéseiről

Hírlevelek

Cím

Rendezvényeink

Közönség

Budai Liberális Klub néven 1989 óta szervezünk közéleti, társadalompolitikai és kulturális rendezvényeket, vitákat. Az elmúlt két évtizedben évben számos jelentős közéleti személyiség — a liberálisok mellett szociáldemokraták és konzervatívok is — vett részt vitaestjeinken. Az alábbiakban elolvasható a Budai Liberális Klub teljes rendezvénynaptára, a kezdetektől napjainkig.


Liberális Klubgazdaság

Hová jutottunk?

Dátum: 
2018. február 19., 19:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 
 • Csillag István egykori miniszter, egyetemi docens
Házigazda: 
 • Kocsis Györgyi újságíró, a Magyarországi Európa Társaság alelnöke

Az elmúltnyolcév gazdaságpolitikája

Volt a rendszerváltás előtt egy vicc arról, hogy a kapitalizmus a szakadék szélén van… s onnan néz le a szocializmusra. Manapság Orbán a Nyugatról állítja, hogy a bukás szélén áll, de jogosan merül fel a kérdés, hogy hol vagyunk mi az EU vezető hatalmaihoz képest? Mit hozott az országnak az unortodox gazdaságpolitika? Hová vezetett a matolcsizmus? Segítenek-e rajtunk az EU felzárkózásra adott milliárdjai? Valóban csökkent-e az államadósság, és a munkanélküliség, vagy csak a számokkal való variálás kelti ezt a látszatot? Mi lesz itt, ha nem változik a kormány?

» Tovább »

Liberális Klub1956

Október huszonharmadikán

Dátum: 
2017. október 23., 09:00
Helyszín: 
1026 Budapest, Orsó utca 43.
Vendégek: 
 • Beszédet mond: Vajda Mihály filozófus
 • Közreműködik: Dés László 
Házigazda: 
 • Budai Liberális Klub

A budai liberálisok 1989 óta minden évben Nagy Imre egykori házánál emlékeznek az 1956-os forradalomra. Ehhez az illiberális demokráciában is ragaszkodunk. Budapesten ma ez az egyetlen hely, ahol a liberálisok együtt ünnepelhetnek.

Vajda Mihály beszéde után átsétálunk Vásárhelyi Miklós egykori lakásához (Hankóczy Jenő utca 15), ahol részt veszünk százéves születése alkalmából állított emléktábla (Péter Vladimir alkotása), felavatásán. Avatóbeszédet Rajk László mond.

Liberális Klub2018 parlamenti

Őfelsége választójoga és az ellenzék

Dátum: 
2017. október 16., 18:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 
 • Gulyás Márton (Közös Ország Mozgalom)
 • Cseh Katka (Momentum, elnökségi tag)
 • Hadházy Ákos (LMP, társelnök)
 • Staudt Gábor (Jobbik)
Házigazda: 
 • Haraszti Miklós

Választás vagy diktátum?

Akié a választási rendszer, azé az ország. Ha a választási rendszer közös, az ország is az – ha a választási rendszer diktátumos, az ország... hm, nem közös. Kétharmada birtokában a Fidesz csinált egy csak neki tetsző választási rendszert, az ellenzék pedig hat évig kész volt a rászabott kényszerzubbonyban részt venni a politikai futóversenyben. Az utóbbi hónapokban az igazságos választási rendszert kezdeményező Közös Ország Mozgalom hatására mintha lassú ocsúdás kezdődött volna az együgyű állapotból, de még nem látni, hogy földerengő felismerésnek milyen következményekre vezet a pártok stratégiájában.

Továbbra is elfogadják Orbán diktátumát, vagy van valami jobb ötletük? Egymást faragják, vagy közösen nekifeszülnek sorsukat előre megpecsételő választási rendszernek? Beletörődnek abba, hogy hovatovább csak grafittiken kommunikálhatnak a választókkal? És persze a kérdések kérdése: mi értelme van a választási rendszerrel bajlódni, amikor a kormánypárt megbízható káderei által uralt államhatalmi szervek, az Állami Számvevőszék és az ügyészség mondvacsinált ürügyekkel operálva a betiltást is kilátásba helyezve éppen célkeresztbe vették a pillanatnyilag legnagyobb ellenzéki pártot? Ezekről a kérdésekről fejtik véleményüket a beszélgetés résztvevői. » Tovább »

Liberális Klubtársadalom

Elmerülni, kibekkelni, vagy szembeszállni?

Dátum: 
2017. szeptember 25., 18:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 
 • Bruck Gábor (Sawyer Miller Group) pszichológus
 • Schilling Árpád (Krétakör) rendező
Házigazda: 
 • Szentpéteri Nagy Richard politológus

Személyes döntések a sötétség idején

Kiálljunk a jogainkért, a szabadságunkért akkor is, ha kockázatos, vagy az okos ember inkább keveset beszél, és az egyéni érdekeit követi? Elfogadjuk a hatalommal való visszaélést, – úgysem tehetünk mást –, vagy tiltakozzunk a jogsértések ellen? Elfogadjuk a hatalom által kínált lehetőségeket, vagy a NER-rel semmilyen módon nem működünk együtt? Kompromisszum, kollaboráció, vagy konfrontáció?

» Tovább »

Liberális Klubgazdaság

Nemzeti korrupció

Dátum: 
2017. május 15., 18:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 
 • Magyar Bálint szociológus
 • Martin József Péter (ügyvezető igazgató, Transparency International Magyarország)
 • Szakonyi Péter újságíró (Napi.hu), a 100 leggazdagabb magyar kiadvány szerkesztője
Házigazda: 
 • Ónódy-Molnár Dóra újságíró (168 óra)

Milyen a korrupció, ha magyar?

A Transparency International friss jelentése szerint Magyarország egyre lejjebb zuhan a világ korrupciós rangsorában. Különösen szembeötlő a hanyatlás az Európai Unió országaival összevetve, hiszen ma már az ezredforduló után csatlakozott posztkommunista országok közül csak Bulgáriában rosszabb a korrupciós helyzet, mint nálunk. Ugyanakkor nehezen tudjuk elképzelni a pillanatot, amikor mondjuk az őrületes sebességgel gyarapodó Mészáros Lőrinc éppen megken egy közbeszerzési döntéshozót, vagy Andy Vajnáéknál vagyonelszámoltatást tart az adóhatóság, esetleg a Tiborcz-családot megszállja az adókommandó. de Garancsi sem köt tanácsadói szerződést a miniszterelnökkel. Mint ahogy az sem napi tapasztalat, hogy csak baksis ellenében lehetne ügyeket intézni. Egyszóval van is korrupció Magyarországon, de – Horn Gyula legendás mondását aktualizálva – „ami itt van, az nem korrupció”, legalábbis a korábban megszokott értelemben. Itt nemcsak az első százmillió volt piszkos pénz (a pártvagyon lenyúlása, lásd székházügy). De akkor mi az, ami van? Leírható-e a magyarországi korrupció a korrupciókutatás bevett, máshol szokásos eszközeivel, vagy másféle megközelítés vezet inkább eredményre? Van-e a vagyonosodásnak tipikus magyar útja? Ezekről a kérdésekről beszélget a szociológus, a korrupciókutató és a szakújságíró.

(Fotó: mno.hu) » Tovább »

Liberális KlubFidesz

Bilincs és mosoly

Dátum: 
2017. április 24., 18:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 
 • Császy Zsolt, az MNV Zrt volt értékesítési igazgatója
 • Herényi Károly, az MDF volt frakcióvezetője
 • Székely Árpád egykori moszkvai nagykövet
Házigazda: 
 • Varga G. Gábor újságíró

Az Orbán-rezsim koncepciós perei

Koholt vád, bilincs, vezetőszár, előzetes letartóztatás, nyilvános megalázás, munkalehetőségektől való megfosztás, ízelítő a politikai üldöztetés eszköztárából. Vendégeink, a Bilincs egyesület alapítói végül győztesen kerültek ki az ellenük indított perekből, de amíg eljutottak idáig, volt alkalmuk kiismerni a rendszer működését, megtanulni az ellenük való eredményes védekezést.

» Tovább »

Liberális KlubMomentumSZDSZ

A rendszerváltás egykor és most

Dátum: 
2017. március 27., 18:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 
 • Orosz Anna, a Momentum elnökségi tagja
 • Kádár Barnabás, a Momentum elnökségi tagja
 • Haraszti Miklós egykori szamizdatszerkesztő (Beszélő) és képviselő (SZDSZ)
Házigazda: 
 • Szentpéteri Nagy Richard politológus

A Momentum új kezdete

A Momentum az első szabad generáció ígéretes mozgalma a NOlimpia-népszavazás kampánnyal berobbant a hazai politikai közéletbe. A kormánypropaganda csípőből Új SZDSZ-nek bélyegezte az agilis, életigenlő, européer, atlantista politikai alternatívát mutató csapatot. Vajon szitokszónak tartják-e ők is a liberalizmust, vagy nem is foglalkoznak vele, egyszerűen más kategóriák szerint gondolkodnak? Mi volt a feladat a kommunista rendszerből való kimenetkor, és milyen változtatások szükségesek a keleti nyitás rendszerének  bebuktatása után? Milyen célkitűzéssel indult az SZDSZ az új országgyűlésbe, és vajon milyen jövőképet kínál a Momentum? Mi vagy ki volt akkor az ellenfél, és ki vagy mi ellen kell most küzdeni? Mennyire változtatja meg az ember életét, hogy profi politizálásba kezd? » Tovább »

Liberális KlubBudapest

OLAF-jelentés a 4-es metróról

Dátum: 
2017. február 13., 19:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 
 • Demszky Gábor
 • dr. Magyar György ügyvéd
Házigazda: 
 • Dési János újságíró

» Tovább »

Liberális Klubsport

Népszavazással a rendszer ellen (Pablo Larraín No című filmje)

Dátum: 
2017. január 30., 19:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 
 • Erdélyi Zsolt (Superman) reklámszakember
 • Bruck Gábor kampányszakértő
Házigazda: 
 • Koncz Imre

Chile - Magyarország 1988:2017

Idei első programunk olyan lesz, amilyen még nem volt: film + beszélgetés.

Előbb levetítjük Pablo Larraín 2012-es, Oscar-díjra jelölt No című filmjét, aztán esetleg jöhetnek az áthallások. A chilei történet 1988-ban játszódik, amikor már 15 éve hatalmon van Pinochet, akinek rezsimje uralja a hatalmi ágak minden intézményét és az összes médiát, új alkotmánnyal betonozták be hatalmukat, és a gazdasági eredmények ellenére menekülnek az országból a fiatalok. A növekvő nemzetközi nyomásnak engedve népszavazást írnak ki arról, hogy maradjon-e újabb nyolc évre Pinochet. A tábornok biztos lehetett a győzelmében, ellenzéke egymással acsarkodó, végzetesen megosztott pártocskákból állt, a közvéleménykutatások is biztos győzelmet igértek, de a No-kampány meglepetésre sikeres lett. » Tovább »

Liberális Klubsajtó

Mészáros a szerkesztőségben

Dátum: 
2016. december 12., 19:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 
 • Szerető Szabolcs főszerkesztő-helyettes, Magyar Nemzet
 • Rényi Pál Dániel újságíró, !!444!!!
 • Tamás Pál szociológus, a Corvinus Egyetem kutatóprofesszora
Házigazda: 
 • Haraszti Miklós EBESZ, sajtószabadság-felelős

Élet és Újságírás Orbánon innen és túl

Az első konzervatív kormány még harcolt a médiával. Orbánék maffiaállama szocialista megoldást választott, így-úgy elhallgattatja, aki ellene szól.  Ha nincs hír, nincs botrány. Ha nincs botrány nem bukhat a kormány, s ez Orbánnak minden (köz)pénzt megér. Mint a Gyilkos-tóban a fák, olyan ritkásan állnak az Orbánt szolgáló médiatengerben a tőle független médiumok. Az állami média hét tévén és hat rádiócsatornán sugároz, a helyi rádiókat régóta egy Orbán-hivatalnok cége látja el gondosan ellenőrzött hírekkel, az utóbbi hónapokban pedig raklapszám vásárolt fel közpénzből népszerű újságokat, sokak által hallgatott rádiókat, kereskedelmi tévéket Mészáros (értsd: Orbán), Vajna (értsd: Orbán) és Habony (értsd: Orbán). És a folyamatnak még nincs vége. » Tovább »

Liberális Klubnépszavazás

Csatatér

Dátum: 
2016. november 14., 19:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 
 • Kozák Márton
 • Magyar Bálint
Házigazda: 
 • Szentpéteri Nagy Richard politológus

Tájkép a népszavaztatási hadgyakorlat után

A népszavaztatást vitató ellenzéki kritikák mögött az a feltevés húzódik meg, mintha Orbán pártja a korrektség, a törvényesség és az erkölcsösség normái szerint kívánt volna cselekedni, csak sajna nem sikerült nekik. A Fideszen az európai értékeket számon kérni valójában hiába való erőlködés, immunisak rá. Orbánék pontosan tudják, hogy a kérdés és az egész kampány inkorrekt, törvényellenes, erkölcstelen és drága, de ez a legkevésbé sem zavarja őket. Nekik egy céljuk van, a hatalomgyakorlás. Most felmérték , hogy így a ciklus közepén hol tartanak, milyen eszközök állnak rendelkezésükre, képesek-e azokat hatékonyan használni uralmuk megtartása érdekében? A Magyar Narancs október 20-i számában megjelent írásában Kozák Márton és Magyar Bálint a Fidesz hatalomgyakorlásának az európai normáktól elütő racionalitását elemzi. Miben rejlik ez? Milyen csapdákat állított a gyűlöletkampány, s lett volna mód az elkerülésükre? Milyen taktikával, stratégiával lehet eredményesen szembeszállni egy ilyen cinikus, erőszakos , orcátlan maffiával? Ezekről a kérdésekről beszélgetünk a cikk szerzőivel.

» Tovább »

Liberális Klub2018 parlamenti

Az ellenzék és a választási rendszer

Dátum: 
2016. szeptember 26., 18:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 
 • Hadházy Ákos LMP, társelnök
 • Molnár Zsolt MSZP, képviselő
 • Staudt Gábor Jobbik, frakcióvezető-helyettes
Házigazda: 
 • Haraszti Miklós EBESZ, választási misszióvezető

Ami a népszavazás után következik

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke kezdeményezésére az Országgyűlés ellenzéki frakciói egyeztetéseket kezdenek a választási törvény megváltoztatása érdekében. A választási játékszabályok ügyében egybevágnak az együttműködésre mindeddig képtelennek mutatkozó ellenzéki pártok (és ami fontosabb: a választók!) érdekei. Egyértelmű volt az egyetértés már a törvény 2011-es parlamenti vitájában is, amikor az MSZP, a Jobbik és az LMP egyaránt arányos választási rendszert követelt. Ennek ellenére 2014-ben, a kommunizmus óta először, egyetlen párt diktátumos törvénye szerint zajlottak a választások Magyarországon.

Mi változott az eltelt öt évben? Elszántak-e a pártok arra, hogy a tanulságok alapján közös megegyezésen alapuló választási törvényt kényszerítsenek ki már 2018 előtt? Van-e egyáltalán esély a választói akaratot súlyosan torzító mai választási rendszerben az új kétharmad és a rákövetkező még súlyosabb önkényuralom elkerülésére? Folytatódhat-e mindenki harca mindenki ellen, hogy aztán következzen újabb négy év töltelék-lét az újabb Fidesz-parlamentben?

» Tovább »

Liberális Klub2018 parlamenti

Választások Autokráciában, 2018

Dátum: 
2016. április 11., 18:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 
 • Haraszti Miklós, az EBESZ Belarusszal foglalkozó jelentéstevője, választási megfigyelőcsoportot vezetett Kazahsztánban és Tadzsikisztánban.
 • Nyakó István, az MSZP politikusa, aki már érezte a tarkóján a kopaszok leheletét, s közvetlen tapasztalatokkal bír a választási intézmények működéséről.
 • Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke, néhány hete mutatta be pártjának a választási rendszer átalakítására vonatkozó javaslatát.
Házigazda: 
 • Szénási Sándor

Feltétel nélküli részvétel, avagy leszavazható-e a maffiaállam?

A Fidesz-alelnök kopasz munkatársainak háborítatlan választási irodai tevékenysége után kevesen hihetik, hogy Orbán hagyja elveszteni a 2018-as választásokat, ha egyszer annak megakadályozásához minden eszköz rendelkezésére áll, és azokat sem nem fél, sem nem röstell használni.

Milyen lehetőségei vannak az autokrácia ellenfeleinek? Leszavazható-e a maffia? Elfogadhatja-e az ellenzék, hogy hamiskártyás osszon cinkelt lapokat? Fontos-e az unióbeli illiberális rezsimnek a választás aktusa? Legyen-e ellenzéki összefogás, és ha igen, mi legyen annak a tartalma? Van-e összefüggés aközött, hogy az átalakuló kelet-közép-európai országok közül csak Magyarországon többségi elvű a választási rendszer és aközött, hogy csak hazánkban összpontosul egyetlen ember kezében lényegében korlátozatlan hatalom? » Tovább »

Liberális Kluboktatás

A maffiaállam tanárai

Dátum: 
2016. március 21., 19:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 
 • Magyar Bálint szociológus, egykori oktatási miniszter
Házigazda: 
 • Szentpéteri Nagy Richard

A szabad oktatást követelő „Tanítanék” mozgalom zuhogó esőben, immár másodszor, több tízezer embert vitt az utcára március 15-én. Megkérdezzük az egykori oktatási minisztert mit szól a tanárok ilyen erőteljes fellépéséhez.  Mit gondol, mi volt az a bizonyos utolsó csepp ami kiváltotta ezt az elementáris tiltakozást az iskolarendszer végső szétzilálása ellen? Van-e kiút? Vajon van hová hátrálnia Orbánnak? Ha most lenne miniszter, mi lenne az első lépése? A szociológustól azt kérdezzük, vajon miért pont a tanárok tudtak összefogni, és voltak képesek szembeszállni a hatalommal? Mit gondol, sikeres lesz a pedagógusok kísérlete, eljutnak-e az országos sztrájkig?

Szinte napra pontosan 15 éve, az akkor még liberális Magyar Hírlapban jelent meg Magyar Bálint első híradása egy egzotikus lényről, a magyar polipról. Amit a Magyar polip – a szervezett felvilág címmel közölt írás még csak embrionális állapotában tudott bemutatni, az 2010 után, a kétharmados parlamenti többség táptalaján mára a civilizált világot megdöbbentő szörnyeteggé, posztkommunista maffiállammá fejlődött.

Fejlődésének milyen szakaszában van a maffiaállam? Veszélyt jelent-e a nyugati társadalomfejlődésre, vagy csak az egykori vasfüggönytől keletre pusztít? Képes-e ellenanyagot kitermelni a magyar társadalom?  A magyar polip vajon miért nem elégszik meg korlátlan gazdasági térnyerésével, miért frusztrálja az embereket a mindennapi életükbe való beavatkozással? Megannyi izgalmas kérdés; tartalmas beszélgetésre számíthatunk. » Tovább »