Budai Liberális Klub
tiszta beszéd a közélet és a civil társadalom kérdéseiről

Hírlevelek

Cím

Librettó

Librettó

A Budai Liberális Klub Hírlevele
Tiszta beszéd hetente,
válogatott olvasnivalók

A Budai Liberális Klub azért jött létre, hogy teret adjon a liberálisok vitáinak. Nyíltságot, közvetlenséget, tiszta beszédet képviselünk. Hírlevelünkkel a rendezvények között is jelentkezünk. A Libretto olyan hírlevél, amelyben elektronikus tallózóként összegyűjtjük a legfontosabb megszólalásokat. Napi-, és hetilapokból, elektronikus újságokból és rádióműsorokból, blogokból és közösségi oldalak bejegyzéseiből, itthonról és külföldről egyaránt válogatunk. A liberális gondolatoknak az elmúlt hónapokban egyre kevesebb hely jutott, okunk van feltételezni, hogy a megszólalási lehetőségek tovább szűkülnek. Ami viszont megszületik, azt nem szeretnénk szem elől téveszteni.

Hírlevelünket sokféle módon kísérheti figyelemmel:

  • Ingyenesen feliratkozhat rá a jobb oldali oszlopban található Hírlevelek blokkban, így hetente összesítve postaládájába kapja;
  • Rendszeresen meglátogatva oldalunkat elolvashatja itt vagy a jobb oldali hasábban;
  • Levelező-, böngészőprogramjában vagy külön RSS-hírolvasó alkalmazással kiválaszthatja a jobb felül található RSS-ikonra kattintva;
  • Ha Facebook-használó, az ottani oldalunkat kedvencként bejelölve saját hírfolyamában láthatja mindig híreinket.

A korábban kiküldött hírleveleket egyesével is megtekintheti.

Libretto

Vélemény

Mario Vargas Llosa: A kormány azért fél a CEU-tól, mert itt állampolgárokat képeznek

A Nobel-díjas író Budapesten beszélt. Szerinte összeesküvés van a CEU ellen, és ez egy összeesküvés a szabadság és Európa ellen is. Mert a CEU az, ami Európa szeretne lenni. A kormánynak pedig ez nem tetszik.

Hírek

Vajon melyik ország költi a legkevesebb pénzt alapfokú oktatásra az OECD-ben?

Nem Mexikó, nem is Brazília.

Nemzetközi

The EU’s Mafia State

Following the collapse of communism, many of us in Central and Eastern Europe had hoped that the region would steadily move toward liberal democracy, and that any obstacles en route to that goal could be overcome. But in many former communist countries, older systems of patronage and corruption have survived, and taken new forms. What we thought was a transitional phase has become a permanent state of affairs.

Vélemény

Csak Magyarország felelősségét nem keresik a halálkamion perében

Amilyen egyszerűnek tűnt kezdetben a 71 ember halálát okozó bűnszövetkezet tagjainak büntetőpere szerdán Kecskeméten, annyi fejfájás és keserűség maradt utána abban, aki jelen volt a vádirat ismertetésén. A vádlottak bűnössége alaposan bizonyítottnak tűnik, azt a kételyt viszont nem sikerült eloszlatni, hogy nem minden tettes került bíróság elé.

Vélemény

Gázszer FC: Mészáros Lőrinc 11 fős szupercsapata

Mészáros Lőrincnek van egy hatalmas birodalma bankokkal, építőipari cégekkel, agráriummal, médiával. De hogyan működteti vajon Orbán Viktor barátja ezt a hatalmas konglomerátumot, és kik a legjobb emberei?

Vélemény

Csupa konszenzus

Öt fontos példa mutatja, hogy az ellenzék demokratikus pártjai nem kínálnak politikai alternatívát az orbáni politikával, annak kulcsfontosságú elemeivel szemben.

Vélemény

Darabokra hullott az örökségvédelmi rendszer

A fővárosi presztízsberuházásokra milliárdok jutnak, a szakmai intézmények vegetálnak. Szakembereket kérdeztünk a magára hagyott területről.

Vélemény

Visszasírok

Aki nem választja el a rendszerellenességet a rendszeren belüli kritikától, annak a beszéde csakis piszkos, annak a programja csakis elmosódott és hiteltelen lehet.

Hírek

„Bábtestületet” kapnak az önkormányzatok

Csak a Balog Zoltán miniszter által felkért szakemberek ülhetnek a tankerületi tanácsokba.

Nemzetközi

Utolsó menet

Megindult a nagy uniós geopolitikai átrendeződés, melynek látványos üzenete: az a politika, mellyel Orbán és Kaczyński kísérletezett, nem folytatható az »újsebességű« Európában. Ugyanakkor az is egyértelművé vált, hogy az új trendek senkit sem fognak az »út szélén hagyni«, már csak azért sem, mert az gazdasági és politikai bizonytalanságok forrása lehet a kontinensen.

Események

21. századi zsarnokok?

Az Integrity Lab és a 21. Század Kiadó konferenciát szervez 21. századi zsarnokok? címmel, amelyen Timothy Snyder: A zsarnokságról - 20 lecke a 20. századból című könyvének kapcsán beszélgetünk a demokrácia helyzetéről, különböző formáiról és értelmezéseiről napjainkban.

Vélemény

Orbán megdicsérte Horthyt – és akkor mi van?

A magyar miniszterelnök szerdán beszédet mondott Klebelsberg Kuno gróf helyreállított villájának átadásán, ebben hosszan és joggal méltatta a Bethlen-kormány kultuszminiszterének érdemeit. (Szegény gróf nem felelős azért, hogy róla nevezték el a magyar oktatás maradványai lerombolásában oly fontos szerepet játszó „intézményfenntartó központot"). 

Nemzetközi

Backsliding: Loss of freedom and populist authoritarianism in post-communist Hungary -- The landscape in 2017

Despite being a member of both NATO and the EU, Hungary today is no longer a free society or a functioning parliamentary democracy. The entire system of checks and balances has been demolished. The few democratic institutions that survive have been reduced to empty shells and do not sustain the rule of law.

Hírek

Vesztett az állam, 765 milliót kell fizetnie Budaörsnek

Budaörs önkormányzata azért indított polgári pert a magyar állam ellen, mert igazságtalannak tartotta a rájuk kiszabott szolidaritási hozzájárulást.

Hírek

Elképesztő húzással, erőből átnyomta a Fidesz a plakáttörvényt

Nem lett volna meg a kétharmad, ezért kellett ügyeskednie a Fidesznek. Kérdés, ez mennyire alkotmányos. Az ellenzék jogtiprásról beszél, a Jobbik Alkotmánybírósághoz fordul. Közben a Fidesz egy MSZP-s emailt is módosítónak tekintett.

Hírek

Metrókáosz lincshangulattal a Nyugatinál

Az orosz metró ismét lerobbant, az utasok feszegették ki az ajtaját hosszas várakozás után.

Vélemény

Kissé már túlszereti az állam az egyházakat

A következő tanévben az állami iskolába járó gyerekek támogatása 58,3 ezer forintra csökken, míg az egyházi iskolákba járóké 200 ezerre nő. A különbség az intézmények között tehát 3,4-szeresére növekszik. A különbség a dologi költségeknél jelentkezik igazán, nem a tanárok fizetésénél.

Vélemény

Egy megdöbbentő történet, ami Orbánnak és Trumpnak is durva figyelmeztetés

Ha a múltra koncentrálsz, háttal mész a jövőnek.

Hírek

Megszorítások jöhetnek a választások után? - Megérkezett a figyelmeztetés

Továbbra sem hisz a kormány optimista gazdasági előrejelzésében az MNB – derül ki a friss inflációs jelentésből. A jegybank a kormány által vártnál lényegesen lassabb gazdasági növekedéssel számol, emiatt a jövő évi költségvetés sem tűnik tarthatónak. Így a most elfogadott büdzsé - várhatóan a választások után - módosításra szorul.

Vélemény

Heisler András: Horthy Miklós felelőssége megkérdőjelezhetetlen

Magyarország miniszterelnökének Horthy Miklóssal kapcsolatos megnyilatkozásával kapcsolatban – amelyben kivételes államférfiúnak nevezte Horthy Miklóst – a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) elnökeként az alábbi állásfoglalást teszem közzé.

Vélemény

A magyar gyerekek fele többszörös megfosztottságban él

Szomorú kép rajzolódik ki abból a jelentésből, amelyet az UNICEF Innocenti Kutatóközpont készített a földgolyó szerencsésebb felére született, vagyis a világviszonylatban magas jövedelműnek számító országokban élő gyerekekről.