Budai Liberális Klub
tiszta beszéd a közélet és a civil társadalom kérdéseiről

Hírlevelek

Cím

Librettó

Librettó

A Budai Liberális Klub Hírlevele
Tiszta beszéd hetente,
válogatott olvasnivalók

A Budai Liberális Klub azért jött létre, hogy teret adjon a liberálisok vitáinak. Nyíltságot, közvetlenséget, tiszta beszédet képviselünk. Hírlevelünkkel a rendezvények között is jelentkezünk. A Libretto olyan hírlevél, amelyben elektronikus tallózóként összegyűjtjük a legfontosabb megszólalásokat. Napi-, és hetilapokból, elektronikus újságokból és rádióműsorokból, blogokból és közösségi oldalak bejegyzéseiből, itthonról és külföldről egyaránt válogatunk. A liberális gondolatoknak az elmúlt hónapokban egyre kevesebb hely jutott, okunk van feltételezni, hogy a megszólalási lehetőségek tovább szűkülnek. Ami viszont megszületik, azt nem szeretnénk szem elől téveszteni.

Hírlevelünket sokféle módon kísérheti figyelemmel:

  • Ingyenesen feliratkozhat rá a jobb oldali oszlopban található Hírlevelek blokkban, így hetente összesítve postaládájába kapja;
  • Rendszeresen meglátogatva oldalunkat elolvashatja itt vagy a jobb oldali hasábban;
  • Levelező-, böngészőprogramjában vagy külön RSS-hírolvasó alkalmazással kiválaszthatja a jobb felül található RSS-ikonra kattintva;
  • Ha Facebook-használó, az ottani oldalunkat kedvencként bejelölve saját hírfolyamában láthatja mindig híreinket.

A korábban kiküldött hírleveleket egyesével is megtekintheti.

Libretto

Vélemény

László Róbert: húsz éve az a kérdés, hogy szereti-e Ön Orbán Viktort, vagy sem

Vona Gábort a saját pártja fogja szétszedni, ha nem nyeri meg a 2018-as választást, számára tehát óriási a tét – mondja László Róbert. Ennek megfelelően rajta és a Jobbikon látszik a győzni akarás, az ellenzéki oldal zöme azonban – így például Karácsony Gergely is – csak a túlélésre játszik.

Hírek

Orbán Viktor rádöbbentette az egyszerű állampolgárt, hogy ő, mint civil „veszélyes” 

Mindazok, akik Pécsett a civilek és a demokrácia mellett álltak, és tüntetni mentek, a család és a barátok közt választották ezt a programot, illetve vitték el oda a családjukat és/vagy a barátaikat. Advent idején egy szombat este ugyanis ennek lenne a helye – ha nem élnénk különleges időket.

Vélemény

Nyugdíj: egy egész generációnak kell benyelni a békát

Húsz-harminc év múlva egyáltalán nem azok az emberek fognak élni és folyamatokat meghatározni, mint akik ma – sok mindenhez hasonlóan ez a nyugdíjprobléma egyik alapja is.

Hírek

Irgalmatlan szívatás lett a Microsoft és magyar partnerei szakításából

A szoftvervállalatnál annyira berágtak, hogy még a magas szintű NER-kapcsolatok sem számítottak: egy 20 milliárdos tender közepén zárták ki a magyar partnercéget a Microsoft-üzletből.

Hírek

„Kiátkozzák” a Soros-civileket Debrecenből

Debrecen elöljárói, a három parlamenti képviselő, Kósa Lajos, Pósán László és Tasó László, illetve a város első embere, Papp László polgármester hétfőre hívta össze a helyi sajtó képviselőit.

Hírek

Vona: Orbán a szabadságharcost játssza, közben lop és hazudik

Szemetelő esőben tüntetett a Jobbik a Fidesz-székháznál.

Hírek

Kósa Lajos sejlik fel az ukrán munkaerő importja mögött

Az ukrán munkaerő toborzására adott állami százmilliók nyoma Kósa Lajos tárca nélküli miniszterig vezet – állítja Hadházy Ákos, az LMP társelnöke, aki a csütörtöki „korrupcióinfón” számolt be a részletekről.

Hírek

Visszavonta a főváros a Római-parti mobil gát engedélykérelmét, egyelőre biztosan nem épül semmi

December 14-én kelt határozatával az eljáró hatóság megszüntette a Rómaira tervezett mobil gát vízjogi engedélyezési eljárását. Ezzel a part közvetlen fenyegetettsége megszűnt, és megnyílt a lehetőség egy józanabb árvízvédelmi megoldás kialakítására.

Hírek

Megvan az egymilliomodik honosított határon túli magyar

Politikai nemzetünk egységét ünnepeljük – hangoztatta Áder János köztársasági elnök szombaton Budapesten, a Sándor-palotában, az egymilliomodikként honosított külhoni magyar és családja ünnepélyes állampolgársági eskütételén. 

Vélemény

Orbán veszélyes, abszolút könyörtelen politikus

Kim Lane Scheppele aFidesz szemében valószínűleg egyike a Soros ügynököknek, hiszen aki nem narancsszínben látja a világot, az csak fizetett bérenc lehet.

Vélemény

Hazánk riasztó mértékű kettéosztottságáról mesél országszerte a tűzifa

Sok mindenből lehet következtetni az ország kettéosztottságára. Mi most kizárólag egy adatsort vettünk ehhez: azt néztük meg, hogy miként oszlott el a Belügyminisztérium által kiutalt szociális tüzelőanyag. Megvizsgáltuk városonként, járásonként, megyénként, régiónként – és a rönkök riasztó aránytalanságról meséltek.

Nekünk tetszett

Simicska Lajos legendás irodája előtt vonult fel a Fidelitas, pont ott, ahonnan évekig irányították a Fidesz gazdasági hátországát

A Jobbik tiltott finanszírozásáról tartott sajtótájékoztatón megkérdeztük tőlük, hogy ezt így mégis hogy.

Vélemény

Tűz és víz koalíciója, avagy Heller Ágnes és Lendvai Ildikó vitája

Heller Ágnes filozófus a kormánybuktatás előfeltételének tartja a Jobbikkal való egyeztetést, Lendvai Ildikó szocialista politikus tagadja ennek szükségességét, sőt: álláspontja szerint egy esetleges sikeres együttműködés után az új kormány meg sem tudna alakulni, a Jobbik pedig – Vona Gábor tetszetősnek tűnő nyilatkozatai ellenére – semmiben sem különbözik a Fidesztől.

Vélemény

„Akkor kétségbeesettnek látszottál, most pedig kétségbeejtően engedelmesnek" – így ír Páva Zsoltról élete első nyílt levelében Bretter Zoltán

Bretter Zoltán egyetemi oktató, egykori Szabad Demokrata pécsi országgyűlési és városházi képviselő, volt pécsi alpolgármester is megszólalt, nyílt levelet fogalmazott meg Páva Zsoltnak címezve, a civileket megbélyegző pécsi városházi nyilatkozat miatt. Ennek sem fog örülni Páva Zsolt. 

Vélemény

„Önök dicstelen végrehajtóivá váltak a kormánypárt legvisszataszítóbb kampányának” – Kőkemény kiáltvánnyal és petícióval tiltakoznak neves közéleti személyiségek a Fidesz pécsi gyülőlet-nyilatkozata ellen

Olyan neves, Pécshez kötődő közéleti személyiségek is az asztalra csaptak pénteken a csütörtökön elfogadott pécsi „Soros-ellenes” nyilatkozat miatt, akik csak ritkán szólalnak meg közéleti-politikai kérdésekben, főleg ilyen keményen, értesült a hírről a Szabad Pécs. Závada Pál és Parti Nagy Lajos is az aláírók közt van.

Hírek

9,5 milliárdos mentőcsomagot dobott Pécsnek a kormány

Cserébe a Magyar Államkincstár (MÁK) veszi át a város számláit, és a MÁK egy embere is csak Péccsel foglalkozik majd a jövőben, közvetlenül is irányítva a város pénzügyeit.

Nemzetközi

Trump Amerika érdekei ellen döntött – Budapest egyedül maradt Európában

Trump lépése Jeruzsálemről számos ponton megy szembe Amerika diplomáciai és nemzetbiztonsági érdekeivel. Akkor most Budapest az EU-ban egyedüliként fogja követni Trumpot és helyezi át nagykövetségét Jeruzsálembe? Halkan kérdezzük meg azt is, hogy miképpen fog alakulni ezek után Orbán és Erdogan példátlanul szoros viszonya?

Nemzetközi

Velünk maradt a kvótahiszti

Az EU-csúcson mindenki befeszült, még fél évig napirenden lehet tartani a kötelező kvóták elvét. Alig van esély arra, hogy tényleg legyen ilyen szabály, de jövőre is lehet még riogatni vele.

Vélemény

Ijesztő a különbség a multik és a magyar cégek között

A multiknál dolgozó szűk 690 ezer ember több értéket termet, mint a magyar tulajdonú vállalkozások közel kétmillió alkalmazottja.

Hírek

Eurostat: A magyarok harmada súlyos nélkülözésben él

Csak Romániánál, Bulgáriánál és a görögöknél teljesítünk jobban.

Vélemény

Milton Friedman, a szabadság prófétája

A gazdaság gyarapodása ugyanis elsősorban a szabad piaci szereplők egyéni kockázatvállalásán és a körülményeken múlik, amelyeket lehetetlen teljes mértékben megváltoztatni, legfeljebb alakítani lehet rajtuk, és sokkal inkább igazodni hozzájuk.