Budai Liberális Klub
tiszta beszéd a közélet és a civil társadalom kérdéseiről

Hírlevelek

Megtekintett kifejezés

Kategória: liberalizmus

Liberális Klubliberalizmus

Nincs demokrácia liberalizmus nélkül

Dátum: 
2015. február 9., 19:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 
 • Kis János filozófus
Házigazda: 
 • Ónody-Molnár Dóra újságíró

Illiberális demokrácia nem létezik

Kis János nemrég megjelent kötetében (Mi a liberalizmus?) a harmadik köztársaságot Magyarország újabb, a Nyugathoz való sikertelen felzárkózási kísérletének tartja. Szerinte a liberális demokrácia korrekciója és újbóli felépítése alapfeltétele az újabb kísérlet elindításának. De vajon van-e erre esély? Lezárható-e a bal- és jobboldal közötti százéves háború? Milyen hibák és vétkek vezettek a liberális berendezkedés vereségéhez? A NER-rel szembeni tömeges ellenszenv immár látható, de mi lehet a tiltakozási hullám kifutása? Vajon a proteszt átfordul-e építkezésbe? Mik lennének azok a minimális politikai célok, amelyekben a civil mozgalmaknak meg kellene egyezni? Vajon a liberális eszmék lehetnek-e sikeresek ismét? Mi is a korszerű liberalizmus?

Az elmúlt huszonöt év tanulságairól, az orbánizmus válságáról, a kibontakozás lehetőségeiről kérdezzük Kis János filozófust, az SZDSZ egykori elnökét, a CEU professzorát.

Választásliberalizmus

Liberálisok márpedig vannak!

Valami nagy dolog van készülőben, ha még Pilhál György szerint is. A Magyar Nemzet tiszteletreméltó, de a kiégés szélének a legszélén álló publicistája azt írja, hogy minden pártnak teljesítenie kell a liberális minimumot, és vannak fontos liberális hagyományok, satöbbi. Új hang, ha halkan is, a régi színpadon. Ez nem a Mandiner, akik megmutatták, milyen az európai konzervatív-liberális újságírás, nem Mancs, Hírszerző, Kócián, Tóta W, ez a halk kísérlet Pilhál úré, aki az elmúlt majd öt évben szinte csak felháborodva borzalmaskodott a liberális vívmányokkal. » Tovább »

Liberális Klubliberalizmus

Polgári nyilvánosság — Librettó

Dátum: 
2010. június 14., 18:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48. I. emelet
Vendégek: 
 • Kuncze Gábor, a Klubrádió műsorvezetője
 • Oszkó Péter, a Világgazdaság szemleírója, blogger
 • Tóta W. Árpád publicista, blogger

A legutóbbi alkalommal Bojár Gábor, Haraszti Miklós és Ungváry Rudolf „Polgárnak lenni…” című vitáján merült fel a polgári nyilvánosság kérdése. Ezúttal a nyilvánosságban, a nyilvánossággal dolgozó vendégeink beszélgetnek a mai Magyarország polgári nyilvánosságáról, a nyilvánosság szerkezetéről, a benne elfoglalt szerepükről. A nemrég még aktív politikusoktól megkérdezzük azt is, mi a véleményük az új kormány eddigi tetteiről, az ország kilátásairól. A publicistától meg új kollégái felől is érdeklődünk. » Tovább »

VálasztásliberalizmusLMP

Inverz lakossági fórum

Szakmai betegség: mint kiszolgált kampányfőnök, ha beindul a választási harc, elindulok megnézni, mit csinálnak a többiek. Kerületünkben egyetlen érdekesnek ígérkező esemény az LMP Marczibányi téri fóruma volt. A két kerületi jelölt mellett az új párt országos kampányfőnöke állt a legalább harmincfős közönség elé. Sok ismerős arcot láttam, és ami még érdekesebb volt, sok ismerős mondatot is hallottam. » Tovább »

Liberális Klubliberalizmus

Hogyan készül a liberális pite?

Dátum: 
2010. március 22., 19:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48. I. emelet
Vendégek: 
 • Vajda Mihály filozófus
 • Kuncze Gábor politikus

Francis Fukuyama A történelem vége? című esszéje két évtizede jelent meg. A szerző ebben a művében kihirdeti a liberalizmus végleges győzelmét a vetélytárs eszmék felett. Az önszabályzó piacgazdaság társadalma kiütötte a szocializmust és a különböző konzervatív megoldásokat is. Ma ez nagyon nem így néz ki. A filozófust arról kérdezzük, ő hogyan látja a liberalizmus helyzetét a mai világban. A politikustól azt szeretnénk megtudni, hogyan reagálnak Európa-szerte a liberális pártok az új kihívásokra. A vállalkozótól (meglepetés-vendégünktől) pedig a legfontosabb kérdésre keressük a választ: ő milyen politikával lenne elégedett, vagyis milyen állami magatartásra van kereslet. » Tovább »

Liberális KlubliberalizmusSZDSZ

Hol a liberalizmus mostanában?

Dátum: 
2010. március 1., 19:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48. I. emelet
Vendégek: 
 • Ara-Kovács Attila, a Szabadelvű Polgári Kör egyik alapítója
 • Bőhm András, az Új Pólus elnöke
 • Bruck Gábor, a Szabad Európa Társaság elnöke

Hol a mai magyar liberalizmus mostanában — ha már pártja sincs? Kik a magyar liberálisok — ha nyomukat sem lehet felfedezni már, támogatottságuk pedig végképp sehol? » Tovább »

Liberális Klubliberalizmus

A multikulturalizmus alkonya?

Dátum: 
2009. december 7., 19:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48. I. emelet
Vendégek: 
 • Tillmann J. A. filozófus
 • Vágvölgyi B. András publicista
Házigazda: 
 • Körmendy Ferenc

2001. szeptember 11., a New York-i ikertornyok elleni terrortámadás fordulópontot jelent a kultúrák egymáshoz való viszonyáról folyó gondolkodás történetében. Minden eddiginél élesebben mutatkozik meg a nyugati liberális demokráciák védtelensége az evilági élet értéktelenségét valló szélsoséges mozgalmakkal szemben. A vallási, világnézeti, életformabeli szakadékok gyorsuló tágulása elkerülhetetlenné teszi a kérdést: lehetséges-e a kultúrák együttélése akár egy városon, országon belül? Ha igen, járható út-e az asszimiláció? Ki asszimilál kit? » Tovább »

Kerületliberalizmus

Liberálisnak lenni Budán

A Budai Liberális Klub 1989 óta folyamatosan bizonyítja, hogy a konzervatívnak, jobboldalinak tartott Vízivárosban, Rózsadombon, Pasaréten, Hűvösvölgyben, Pesthidegkúton is sokan szimpatizálnak a liberális eszmékkel, nyitottan és érdeklődéssel fogadják a különböző politikai, társadalmi és kulturális témák szabadelvű megközelítését. Rendezvényeinkre a közélet, a művészetek és a tudomány jeles képviselői közül nemcsak a liberális meggyőződésűek, hanem szociáldemokraták és konzervatívok is szívesen elfogadják meghívásunkat. » Tovább »

Liberális KlubliberalizmusSZDSZ

Lehetséges-e Magyarországon erős, liberális középpárt?

Dátum: 
2000. november 20., 18:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit krt. 48., I. emelet
Vendégek: 
 • Aki hisz ebben: Demszky Gábor
 • És aki kevésbé: Tölgyessy Péter
Házigazda: 
 • Baló György

Liberális Klubegyházakliberalizmus

A kereszténység és a liberalizmus egyén-felfogásai

Dátum: 
1995. december 11., 18:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit krt. 48., I. emelet
Vendégek: 
 • Ludassy Mária filozófus
 • Iványi Gábor lelkész
 • Donáth László lelkész