Budai Liberális Klub
tiszta beszéd a közélet és a civil társadalom kérdéseiről

Hírlevelek

Megtekintett kifejezés

Kategória: kerület

Sétakerület

Budakeszi Vadaspark – Hársbokor-hegy

Sújt minket az időjárás. Először a jégkár, másodszor a napok óta folyamatosan zuhogó eső miatt nem tudtunk útnak indulni. De minket nem lehet eltántorítani, harmadszor is nekiveselkedünk, gyere velünk kirándulni a Hársbokor-hegyre!

Könnyú túra, átlagos menetütemmel

  • Időpont: 2015. február 14. (szombat)
  • Étkezés: tarisznyából, ill. étteremben
  • Közlekedés: megközelítés autóbusszal vagy személygépkocsival

Választáskerület

Csendet, alszunk!

A képviselő-testület augusztusi ülésén rendeletben tiltotta meg, hogy a II. kerületi vendéglátóipari egységek kerthelyiségei, teraszai éjjel 11 után is nyitva tarthassanak. A rendelet előkészítésébe sem az érintetteket, sem a testület bizottságait nem vonták be. A csendrendelet elfogadása ellen csak a Budai Liberális Klub képviselőcsoportja protestált. A polgármester úgy véli, a most elfogadott rendelet nem korlátozza túlzó módon a szórakozni vágyókat, ugyanakkor biztosítja a lakók éjszakai pihenését. » Tovább »

Kerületkerületközlekedés

Fonódó villamosok

A projekt elnevezése kettős értelmű. Elsősorban azt jelenti, hogy újra összekapcsolják a szétszabdalt budai villamoshálózatot. Másodsorban arra utal, hogy a Margit híd alatt a helyszűke miatt csak egyetlen vágányt tudnak elhelyezni, és ezt felváltva használná az Óbudára, illetve a Batthyány térre igyekvő villamos. » Tovább »

Kerületkerület

Biciglizős

Abbahagytam a rohanást. Beszólt a szervezetem. Lumbágó, magas vérnyomás, egy kis vércukor, heves szívdobogás. Visszafogom magam — ötvenöt éves vagyok —, nem hajtok tovább. Több lett a szabadidőm, elhatároztam, kihasználom, rendszeresebben fogok sportolni. Naponta kerékpározok a kerületben, a budai hegyekben. Másnak is tudom ajánlani. Biciglinyeregből egészen más a környék, mint autóból vagy buszból. Közvetlenebb, élménydúsabb és mint kerületi képviselőnek is tanulságosabb. » Tovább »

Kerületkerületkörnyezetvédelem

Csoda a Malomtónál

Molnár János-barlang

Egy kis tavacska a Lukács fürdővel átellenben — természeti csoda szakítja meg a Frankel Leó úti klasszicista házak összeérő homlokzatát. Az egykor, még a XV. században itt működött malom gátja duzzasztotta parányi vízfelszín mediterrán klímát varázsol ide. Burjánzik a lótuszvirág és a fügefa, sőt, minden más is. Ugyanis a különféle zöldségek úgy ellepték a vízfelszínt, hogy az ismeretlen utazó lápnak is gondolhatná. A malmot már ideképzelni sem tudjuk — viszont romjaiban áll még az 1900-as évek elején épült népgőzfürdő törökös épületrészlete. Vele szemben a tó másik partján a Malomtó nevű vendéglátóipari egység, mely 1962-ben nyitotta meg kapuit. Akkoriban ez volt Buda legdivatosabb presszója, maga a „megtestesült modern”. Teraszán a késő esti záróráig ropták a jampik, hogy a végén lúdlábba temessék a napot. Akiben felhorgad a retróérzés, a Mici néni két élete című film néhány jelenetében viszontláthatja a dicső múltat. A közelmúltig a malomtó bejárata csak tetszhalottként bámulta az út szerény villamosforgalmát, néhány évvel ezelőtt azonban úgy felújították, hogy még valamelyik belsőépítészeti magazin is komoly figyelmet szentelt neki. » Tovább »

Kerületérdekekkerületönkormányzat

Pasaréti justizmord

A bírónő álma

Reggelente a Pasaréti úton sokan csak araszolnak autóikkal a Belváros felé. Az Ördög árok partja, kisebb-nagyobb villák, zöldövezet. A Pénzügyőr-pályát elhagyva megtörik a kertvárosi idill. A Gyetvai-testvérek ötemeletes házakból álló lakótelepe töri meg a táj nyugodt harmóniáját. Hogy kerülhettek ide ezek a monstrumok, hiszen a katonai akadémia szocializmusban épült lakótelepét leszámítva az egész Pasaréten nem találkozik ezekhez hasonló nagyságú épületekkel az erre járó? Kinek a tevőleges, kinek a passzív közreműködése, cinikus magatartása eredményezte ezt a városképbe nem illő monstrumot? Mi naponta látjuk; a bírónak, a hivatalnoknak, a polgármesternek és a képviselőknek ritkán kell szembenézni a döntésük eredményeivel. Cikkünk azért íródott, hogy szakítson ezzel a gyakorlattal. Ne fedje jótékony homály a közreműködők felelősségét! » Tovább »

Kerületérdekekkerületönkormányzat

Elesik a hadapródiskola?

Bizonytalan a Hűvösvölgyi úti egykori hadapródiskola (ma katonai akadémia) sorsa. Mivel az eredeti tervekkel ellentétben — érthetetlen okból — nem nyilvánították műemlékké, lehet, hogy hamarosan lakópark épül a helyén. » Tovább »

Sétakerület

A sárga ház és a revolvergolyó

Magam elé képzelem a rétet. A budai dombokkal szaggatott mesebeli mezőt. A lankák az óriás gesztenyék és ecetfák lábaihoz futnak. Érzem a sárga virágok esőverte illatát. Látom Pesten a Marczibányi rétre kifutó Nagy Rókus utca végét. Az utolsó házat. A sokablakos, földszintes, az egyetlen földszintes házat az utcában. Zöld zsalui nagy, nyitott szemek, amelyeket időnként szemérmesen becsuknak. » Tovább »

Kerületkerületkörnyezetvédelem

Civil győzelem a SZOT-szálló ügyében

Megállapodott a beruházó Pro-Hill Kft. és a Budapest Világörökségéért Alapítvány (BVA) a SZOT-szálló átépítéséről. Az egyezség a civilek teljes győzelmét rögzíti. A beruházó cég eláll korábbi szándékától, és nem emel újabb emeleteket a jelenleg is látható vázszerkezetre. Az Alapítvány viszonzásul elfogadja egy úgynevezett penthouse-szint megépítését, és nem fellebbezi majd meg az egyezség szerint elkészített új tereket. A happy endet beárnyékolja, hogy az elutasított épületet tervező építész, Maghegyi György az építési engedélyt elutasító határozat ellen bírósághoz fordult jogorvoslatért. » Tovább »

Kerületkerületkörnyezetvédelem

Sok a nagy teherautó

Életbe lépett a súlykorlátozás, de mintha mit sem változott volna a helyzet. A kamionok és az építkezési forgalom változatlanul keresztüldübörög Hidegkúton és a Rózsadombon. A jegyzőtől érdeklődve kiderült, hogy a sok hatóság között elvész az ügy. Ugyanis a cél nem az, hogy az engedélyek fejében többletforráshoz jusson az Önkormányzat, hanem, hogy csak tényleg az a nagyteherautó hajthasson be a védett zónába, amelyik más, több kisteherautóval nem pótolható. A rendőrkapitány az elmúlt egy hónapban 29 intézkedésről tudott beszámolni. Ez kevés. » Tovább »