2002 parlamenti

Egy a jelszónk…

1027 Budapest, Margit krt. 48., I. emelet
Vendégek
  • Síklaki István szociálpszichológus
  • Tamás Pál szociológus
  • Vekerdy Tamás pszichológus
Házigazda
  • Réz András esztéta

A fiatalok mozgósítása a 2002-es választási kampány alatt és után

Február 10-én tartotta kampánynyitó küldöttgyűlését a Szabad Demokraták Szövetsége. Az alábbiakban a Kongresszusi Központot zsúfolásig megtöltő tömeg – küldöttek és szimpatizánsok – előtt elhangzó beszédekből idézünk. A szövegekből az olvasó megtudhatja, hogy mit nem akarnak, és hogy mit akarnak a szabad demokraták. Olvassa el Ön is, s gondolja meg, vajon jól mennek-e az országban a dolgok, s hogy jobb lenne-e családjának és Önnek az élete, ha az SZDSZ által javasolt megoldások szerint formálódna hazánk sorsa?
Mi is a demokrácia? Amikor még vágytunk rá, tudtuk. Ma kicsit bonyolultabb… Az lenne a demokrácia, hogy négyévente szabadon választunk magunk fölé egy olyan hatalmat, amely négy éven át kirekeszt bennünket a döntésből, nem enged betekintést a közügyekbe, ízlése szerint osztogatja a pénzünket? A demokrácia az a pillanat lenne csupán, amikor a keskeny résbe pottyantjuk a voksunkat? És utána négy év böjt?
Félmilliónyian idén választanak először. Minden bizonnyal lesz bennük egy kis megilletődöttség. És ezt palástolandó egy kis vagányság. De nem lesz könnyű, az biztos. Amikor 1990-ben választani — végre tényleg választani! — indultunk, talán minden könnyebb volt. A szabad választások egyet jelentettek a rendszerváltással. Akkor úgy éreztük, hogy minden egyes voksunkkal történelmet fordítunk. Azóta rutinosabbak lettünk. És kiábrándultabbak. Tisztában vagyunk a választási ígéretek árfolyamával. Azt is tudjuk, hogy a számlát a végén úgyis mi álljuk. Van, aki csak legyint: nem mindegy?
1994-ben a magyar történelemben első ízben az ellenzék szabad választásokon leváltotta a kormányzó többséget. Óriási dolog ez, felülemelkedve a pártpolitikai szempontokon, a jogállam sikeres működését bizonyította. Kialakult a politikai váltógazdaság! Lehet, hogy sokak számára meglepő, de soha a magyar történelemben hasonló nem fordult elő. Mindig masszív kormánytöbbség uralkodott, hiszen ott volt a hatalom és a pénz, amelyből nem a tehetség és a racionalitás révén lehetett részesülni, hanem az összeköttetések, a protekció, a korrupció biztosították a zsákmány megszerzését.
Egy közelmúltbéli emlékemet szeretném megosztani Önökkel. Az időpont 1995, a helyszín egy csendes holland város, Nordweijk. Itt tartotta kongresszusát a Liberális Internacionálé, s a többszáz résztvevő között ott volt egy fiatal és ambiciózus pártvezető is. Talán már ki is találták: Orbán Viktorról szól a történet.