Budai Liberális Klub
tiszta beszéd a közélet és a civil társadalom kérdéseiről

Hírlevelek

Cím

Hozzáállás kérdése

Hozzáállás kérdése

„Az egység erő. A tudás hatalom. A hozzáállás, az minden.”
Lance Amstrong

Az önkormányzati választáson a társadalmi szolidaritás és a modernizáció elkötelezettjei a Szabad Európa Társaság zászlaja alatt készülnek a megmérettetésre a II. kerületben. A Szabad Európa Társaság elsődleges célja az Európában már sikerrel kipróbált ötletek, megoldások és módszerek magyarországi hasznosítása. A SZET olyan kulturális miliőt, hangulatot igyekszik létrehozni, amelyben szabad teret kap a gondolatok sokszínűsége, és amely alkalmas arra, hogy sikeressé tegye Magyarországot. Jómagam is közéjük tartozom. Mérnök vagyok, rég megtanultam: ha valami új feladattal kerülök szembe, először utánanézek, mások ezt hogyan oldották meg. Nem az én feladatom feltalálni a spanyolviaszt. Nem szégyen másoktól átvenni a bevált megoldásokat. Használjuk fel Európát! ― hirdeti a SZET. Helyes, de ne csak a kipróbált megoldásokra gondoljunk! Mindennél fontosabb a hozzáállás, az attitűd, ahogy egymáshoz viszonyulunk. Nézzük, hogy csinálják ezt tőlünk nyugatabbra.

SZET

Kommunikáció és kompromisszum

Értelmüket vesztett szavak mai nyelvünkben. Tanuljuk meg újra, a kommunikáció tanácskozást is jelent, a kompromisszum pedig nem fél siker, hanem olyan egyezség, amelyet a benne résztvevő minden fél bátran felvállalhat. Tanácskozás, mint személyes megbeszélés. Szemtől szembe nem lehet gyűlölködni, ott érvelni kell. És aki már érvel, azzal lehet kompromisszumot kötni. Aki képes kompromisszumot kötni, az sikeres lesz, mert olyan dolgot akar létrehozni, amit mások is akarnak. Nem elégedetlen azért, amit nem ért el, hanem örül annak, amit sikerült megvalósítania. Nem búsong, hanem azon dolgozik, hogy partnereit meggyőzze a még hátralévő tennivalókról. Csak így, lépésről lépésre lehet elérni a legfontosabb célt, hogy az emberek magukénak érezzék a várost minden problémájával együtt is.

Tolerancia és együttműködés

Budapest sokszínű, szabad város. A jó várospolitikus ezt tudomásul veszi, és mindenkit hagy élni, érvényesülni, akár konzervatív, akár liberális, akár szocialista vagy másmilyen kisebbségbe sorolható. A tolerancia nem a kisebbségeknek tett gesztus, hanem a többség jól felfogott érdeke. A sokszínűség inspirál, az egyhangúság deprimál. A jó várospolitikus nemcsak az őt megválasztó többség képviselője, hanem mindenkié. Nem kell egyetérteni, de együttműködni kötelező a közös cél érdekében. Attól, hogy más politikai értékeket vallunk, a meghozott döntések végrehajtása érdekében együtt kell működnünk. Akár még valami jó is kisülhet belőle.

Transzparencia és érdekegyeztetés

Persze, vannak feltételek. Gyanakvó nép vagyunk, mindig meg vagyunk győződve arról, hogy a legjobb dolgok mögött is valami sötét ügy van. A teljes átláthatóságra, transzparenciára kell törekedni, mert különben a gyanakvás minden, egyébként pozitív ügyet is élvezhetetlenné tesz. Az érdekegyeztetés csak a jól átlátható ügyekben sikerülhet. Márpedig érdekegyeztetés nélkül nem lehet a népet boldogítani, együttműködésre rávenni. Ha pedig nem lehet, akkor a sikert sem fogja mindenki magáénak érezni. Márpedig ez a cél. Ha úgy akarunk élni, ahogy a bécsiek, akkor viselkedjünk úgy, ahogy a bécsiek! Ha többet akar megtudni rólunk, böngéssze át weboldalunkat!