Budai Liberális Klub
tiszta beszéd a közélet és a civil társadalom kérdéseiről

Hírlevelek

Megtekintett kifejezés

Kategória: Fidesz

Liberális KlubFidesz

Bilincs és mosoly

Dátum: 
2017. április 24., 18:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 
 • Császy Zsolt, az MNV Zrt volt értékesítési igazgatója
 • Herényi Károly, az MDF volt frakcióvezetője
 • Székely Árpád egykori moszkvai nagykövet
Házigazda: 
 • Varga G. Gábor újságíró

Az Orbán-rezsim koncepciós perei

Koholt vád, bilincs, vezetőszár, előzetes letartóztatás, nyilvános megalázás, munkalehetőségektől való megfosztás, ízelítő a politikai üldöztetés eszköztárából. Vendégeink, a Bilincs egyesület alapítói végül győztesen kerültek ki az ellenük indított perekből, de amíg eljutottak idáig, volt alkalmuk kiismerni a rendszer működését, megtanulni az ellenük való eredményes védekezést.

» Tovább »

Liberális KlubFideszparlament

Tapolca után – három választás tapasztalatai

Dátum: 
2015. április 27., 18:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 
 • Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese, parlamenti képviselő, Veszprém megyei elnök
 • Kész Zoltán, Veszprém független képviselője, a kétharmad lebontója
 • Pápa Levente, az Együtt alelnöke, gazdaságpolitikus
Házigazda: 
 • Szentpéteri Nagy Richard politológus, alkotmányjogász

Nagyot fordult a világ, néhány hónap alatt háromból három időközi országgyűlési választást vesztett a Fidesz, kettőt nyertek a baloldali és liberális pártok támogatottjai, egyet a Jobbik. Az látszik, hogy az emberek többségének elege van az Orbán Viktorból és pártjából, az azonban kevésbé, hogy milyen politikai erőt szeretnének helyette.

» Tovább »

Liberális KlubFideszgazdaságtársadalom

Magyar polip

Dátum: 
2014. október 20., 18:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 
 • Magyar Bálint
 • Lakner Zoltán politológus
Házigazda: 
 • Baló György

Újabb tanulmányok a posztkommunista maffiaállam működéséről

Csak néhány hete került a könyvesboltokba, de az olvasói érdeklődés máris a sikerlisták élére röpítette a Magyar polip második kötetét. A változatlan érdeklődés azt jelzi, hogy a Magyar polip márkává vált, másrészt pedig, hogy a mai Magyarország posztkommunista maffiaállamként való leírása és értelmezése összecseng azzal, amit a mindennapokban az olvasók tapasztalnak. De vajon alkalmas-e ez az értelmezési keret arra, hogy azoknak is otthont és nézőpontot nyújtson, akik nem liberálisok? Ha nem, milyen kifogások vetődnek föl vele szemben? Kiindulópontként szolgálhat-e ez az elméleti keret egy nyugatias, joguralmon alapuló, a politikai és gazdasági szabadság helyreállítását preferáló politikai stratégia megalkotásának? Baló György erről beszélget Magyar Bálinttal, a Magyar polip szerkesztőjével és kidolgozójával, meghívott vendégeivel és a közönséggel. » Tovább »

NagypolitikaFidesz

Ara-Kovács Attila: Előképek és rémképek

Az orbáni politika karaktere

A Fidesznek van némi igaza, amikor arra hivatkozik, hogy az általa képviselt politikai irányvonal, jogkultúra, sajátos döntési mechanizmus bizonyos elemei másutt is jelen vannak. Persze nem mindenütt, és messze nem összefüggő mechanizmusként, ráadásul e jellemzők nem is nevezhetők túlságosan általánosaknak.

A válságra adott válaszok, illetve a hatalom mindenáron való megtartása gyakorta szült eddig is olyan mozgalmakat Európában vagy annak perifériáján, amelyek, illiberális eszméket és politikákat zászlójukra tűzve lázadtak a nyitott társadalmak belső rendszere ellen. Ez a társadalom ugyanis megtagadta tőlük a kizárólagos szerepet, s egy választható párttá vagy mozgalommá tette őket a több közül. Mások a nacionalizmus révén új, hatékony – azaz vezethető és lojálisan készséges – politikai közösséget igyekeztek gyűjteni mozgalmuk köré. Ismét mások a tulajdonrendszer radikális – nyilvánvalóan a jogi határokat messze átlépő – átalakításával próbálták politikai befolyásukat a gazdaságra is kiterjeszteni. Vagy épp a maffiáknál honos, jogon kívüli módszerekkel szerveztek párhuzamos gazdasági és politikai hálózatokat, olyan társadalmi csoportok együttműködését teremtvén meg ezzel, amelyek a legalitás határán, adott esetben csak azon túl működhettek, de befolyásuk e társadalom politikai hétköznapjaira nem csak megmaradt, adott esetben egyre nőtt is. » Tovább »

Liberális KlubFideszkormányparlamenttársadalom

Hé, uraim, melyik út megyen itt Európába?

Dátum: 
1980. január 1., 00:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 
 • Kolosi Tamás szociológus
 • Magyar Bálint szociológus, expolitikus
 • Széky János újságíró
Házigazda: 
 • A beszélgetést Baló György újságíró vezeti

Orbán Viktor három évi botránykormányzása után is magabiztosan vezet a Fidesz, az ellenzék egy jottányit sem erősödött. A szocialisták ugyanott tartanak, ahol Gyurcsány lemondásánál, az LMP, a baloldali protesztpárt lassan elenyészik, a megváltóként várt Bajnai-féle Együtt2014 lendületes kezdés után nem találja partnereit. Mindenki összefogást hirdet, de a progresszív értelmiséget egyik csapatnak sem akaródzik befogadni. Mi lehet ennek az oka? Miért szűkül be a tere a tényekre alapozott politikacsinálásnak, s nő a populizmus tábora? Tényleg nem lehet racionálisan belátható értékrendszert érzelmileg is vonzóvá tenni? Miért nem találja meg a saját hangját az ellenzék, miért játszik fideszes kottából? A szereplőkkel vagy a mondanivalójukkal van baj? » Tovább »

NagypolitikaFideszkormányparlament

Nyugaton a helyzet változatlan

Időközi választás a kerületben

Nem szabad beugrani a közvélemény-kutatásoknak, illetve összefüggéseiben kell értelmezni őket. Egyszerre lehet igaz, hogy a Fidesz több mint egymillió 2010-es szavazóját mára elvesztette, de a második kerületi időközi választások szinte hajszálra ugyanazt az eredményt mutatják, mint Orbán uralomra kerülésekor. Mert egy dolog biztosan nem változott, s ez a legfőbb tanulsága a szavazásnak: a létező ellenzék nem jelent alternatívát a választóknak.

Az ellenzéki jelöltek nem értették meg a helyzetet. Hazai pályán Láng Zsoltot, a polgármestert nem tudják legyőzni, Láng Zsolt, a kormány embere viszont verhető.

Ha lett volna valaki, aki mindazt a szemébe vágja a Fidesz jelöltjének, ami miatt az a bizonyos egymillió elhagyta a kormány táborát, akkor talán a hiányzó 40%-ot is el lehetett volna csábítani az urnákhoz. Akkor akár országos esemény is lehetett volna ez az időközi választás. » Tovább »

NagypolitikaFideszkormányparlament

Fantomjelöltek — hamis alternatívák

Időközi választás a II. kerületben

Örömteli dolog, hogy végre nem Balsai fogja képviselni a II. kerületieket a parlamentben. Ez jó lesz nekünk, de súlyos árat fizet érte az ország, mert az illetőt alkotmánybíróvá választották, ezért adja fel parlamenti mandátumát. Az Országos Választási Bizottság november 13-ra írta ki az időközi választást. » Tovább »

Liberális KlubFidesz

Széll Kálmán expedíció – felfedezzük a Fidesz világképét

Dátum: 
2011. március 28., 18:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 
 • Csillag István korábbi gazdasági miniszter
 • Juhász Pál szociológus

Vendégeink elemezték az éppen hatályos kormányelképzelés gazdasági és társadalmi következményeit. Elmondták, mi várhat ránk, bennszülöttekre, ha a Széll Kálmán Terv kijelölte úton indul el az ország. Kecsegtethet-e reménnyel a Matolcsy féle, máshol soha ki nem próbált „új gazdaságpolitika”? Van-e esélyünk Münchhausen báróként saját üstökünknél fogva kirángatni magunkat a recesszióból? Milyen társadalomkép rajzolódik ki a nemzeti lózungokból, a populista ígérgetésekből, az avíttas nosztalgiázásokból, a kurucos odamondogatásokból? Milyen lesz a XXI. századi Magyarország?

A rendezvény szövegének teljes, szerkesztett átírata is olvasható a továbbiakban. » Tovább »

Liberális KlubFideszkormány

A Fidesz-kormány első 100 napja

Dátum: 
2010. szeptember 13., 18:00
Helyszín: 
1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek: 
 • Oszkó Péter volt pénzügyminiszter
 • Török Gábor politológus
 • Hankó Faragó Miklós volt országgyűlési képviselő

A 2010-es politikai változások értelmezése

Más lett a politika – őszi ébredés: kötelezően kifüggesztett NENYI, hatszor módosított alkotmány, új médiaszabályozás kilencéves kinevezéssel, pártpolitikusok az ÁSZ, a megyei közigazgatási hivatalok, és más közhatalmi szervezetek élén, politológus az Alkotmánybíróságban, a közszféra szervilissé (kormánytisztviselővé) tétele, gyors, radikális lefejezése, az önkormányzati választásokra jogszabályban biztosított narancshenger, a köztársasági elnök kormányfői beosztottá tétele, 220 forintos frank, 290 forintos euró, veszekedés az IMF, az EU és a világsajtó vezetőivel. » Tovább »

KerületFideszönkormányzat

Mértékadó

Konzervatív polgármestert választott a kerület. Elvárható tőle, hogy őrizze a hagyományokat. A II. kerületi önkormányzatnak értékes hagyományai vannak. » Tovább »