Budai Liberális Klub
tiszta beszéd a közélet és a civil társadalom kérdéseiről

Hírlevelek

Cím

Gerecse - Séta egy természetgazdálkodási majorban

Gerecse - Séta egy természetgazdálkodási majorban

ismeretterjesztő kirándulás

  • 2017. szeptember 9. (szombat)

Az agostyáni Ágoston Liget Tatától, a vizek városától 5 km-re található, az országos hírű Agostyáni Arborétum tőszomszédságában, a Gerecsei Tájvédelmi Körzet határán. A közel 20 hektáros vízgyűjtő területen a Gerecse peremvidékét leképező természetföldrajzi formációk és élőhelyek legtöbbje megtalálható. Dombvidéki gyepes, cserjés és fás növényzettel borított terület.

Az erdőterület 2014-ben örökerdő minősítést kapott, biztosítva a tarvágástól mentes, állandó és változatos erdőképet. Jelenleg a terület 5 jól elkülöníthető részből áll:

  • A környező összefüggő erdőterületekhez kapcsolódó részeken bükkel elegyes, vegyeskorú gyertyános, tölgyes, melyben nem ritkák a több mint 200 éves faóriások.
  • A patakmenti részek ős égeres zárt, néhol nyitottabb állománya.
  • Az épülő Árpád-kori körtemplom hiteles reprodukciója és ligetes területei, illetve a templomot körül ölelő, fiatalos erdő.
  • A Természetes Életmód Alapítvány által működtetett Ökofalu és a természeti, környezeti nevelési terepgyakorlati tábor.
  • Az Európa hírű Szent László domb (0 háttérsugárzás).

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt. Étkezés tarisznyából.
A részvétel nem kötött előzetes bejelentkezéshez, de célszerű.

Találkozó

Akinek kérdéses a találkozási hely megközelítése, az jelezze telefonon: (30) 664-10-85 vagy e-mailben: dolyapo [kukac] t-email [dot] hu és megküldöm vagy elmondom a találkozási helyhez való jutás lehetőségeit!

Program

9:30 Indulás a Duna-Ipoly Nemzeti Park szakvezetőjével az Ökofaluba. A túra hossza kb. 3 km, időtartama ≈4 óra.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park túravezetőjének a helyszínen fizetendő részvételi díj: teljes árú = 1500 Ft/fő, kedvezményes = 750 Ft/fő.

Kedvezményes jegyváltásra jogosultak: nyugdíjas, gyerek, diák, pedagógus, Természetbarát Turista Kártyával rendelkezők, illetve két- vagy több gyermekes családok esetén a kísérő felnőttek - maximum 2 fő - is kedvezményes jeggyel vehetnek részt programon.

Az Agostyáni Ökofaluban már több, mint húsz éve foglalkoznak őshonos állatok, növények tenyésztésével, termesztésével. A látogatás során megismerkedhetünk a természetgazdálkodási majorság működésével és meglátogathatjuk a Kárpát- medencei Gyümölcsész Hálózat egyik mintakertjét. Lehetőség van állat simogatásra, termék kóstolásra, gyógynövény gyűjtésre, gazda tanácsadásra és az alkalmazkodó vidéki életforma megismerésére.

Az Agostyánra vonatkozó gazdálkodástörténeti hagyományokat több, mint 700 év távlatából ismerjük oklevelekből és a környéken végzett régészeti ásatások leletanyagából. Nagy kihívást jelent ezen ismeretek mentén létrehozni egy olyan szerves gazdaságot, ahol tudásanyagban együtt van a múlt a jövő elvárásaival és ami bemutató, iskola és oktatóhely is egyben. Természetesen mindez a helyi önellátásra, önfenntartásra méretezve.

Legnagyobb feladat a körülbelül 20 ha-os terület vízgyűjtő szemléletű és egységes ökológiai elvek szerint való kezelése jelenti. Az egyes művelési ágak nem különülnek el egymástól élesen, hanem átmenetet képeznek. Ilyen részletek az észak-nyugati oldalon található öregerdő, a fiatalos, a legelőerdő, a sétáló- vagy jóléti erdő. Aztán a legelők, a kaszálók, gyümölcsfa csoportokkal. Szántó, illetve kézimunkával művelt szőlő, gyümölcsös és zöldségkertészet néhány-száz méterre van egy délnyugati kitettségű domboldalon.

Lófajtájuk a hucul. Sertésből a mangalicát részesítik előnyben, időnként vaddisznóval párosítva. Magyar parlagi kecskéket tartanak. Baromfiak: sárga magyar tyúk, magyar vadas (tarka) kacsa, fodros-tollú lúd. Nyúlból általában a magyar vadast tartják. Az állatseregletre egy komondor, puli és egy mudi vigyáz.

Várható befejezés: 13:30.

A bemutató séta után átmegyünk a szomszédos (autóúton kb. 1,5 km) Agostyáni Arborétumba. Az alapvetően fatermesztési kísérleti céllal létesült kis arborétum egy olyan gyöngyszeme a gerecsei tájnak, amely mindenképpen megér egy sétát.

Ezen a napon „Természet Kincsei – kiállítás és vásár” van a területén. Kézműves programok, játszóház, szakmai előadások. Dísznövényvásár!  –  Belépés kedvezményesen, szakvezetések térítésmenten!

Teljes árú belépő: 600 Ft/fő, kedvezményes = 400 Ft/fő.

A találkozó helyszínén egy fehér, Nike-jelvényes, napellenzős sapkában leszek.

Vár Dolinszky Tamás