Budai Liberális Klub
tiszta beszéd a közélet és a civil társadalom kérdéseiről

Hírlevelek

Cím

Gerecse – Szelim-lyuk

Gerecse – Szelim-lyuk

  • 2017.július 29-én (szombaton) gyalogtúra.
  • Táv kb. 9 km, szintemelkedés ≈400 m.
  • Útvonal: (Tatabánya vá.) → Kő-hegy: Turul-emlékmű parkoló → Turul emlékmű → Szelim-lyuk → Ranzinger Vince kilátó → Farkas-völgy → Vértes László barlang → Öreg-Hajagos → Kisréti Vadászház → Nagy-rét → Csúcsos-hegy → Turul-emlékmű parkoló → (Tatabánya vá.)

Találkozó

9:30, Tatabánya, a Turul-emlékmű parkolója esőházánál. GPS: 47.5881518, 18.4087139 ; 47°35′17.3″N 18°24′31.4″E

Étkezés tarisznyából.

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt.
Gyerekeknek 8 éves kortól ajánlott.
A részvétel nem kötött előzetes bejelentkezéshez, de…

A Kő-hegy tetején lévő turulszobor kiterjesztett szárnyainak fesztávolsága majdnem 15 méter. Európa egyik legnagyobb madárszobra. Kézai Simon krónikája szerint a honfoglaló Árpád vezérseregei a mai Tatabányánál győzték le Szvatopluk szláv fejedelem hadait. A millennium alkalmából helyi kezdeményezésre felállított turulszobor Donáth Gyula alkotása.

A Kő-hegyen található a Szelim-lyuk barlang is, amely 45 méter hosszú és 14 méter magas. Egy vízfolyás vájta ki a triász időszaki dachsteini mészkősziklából. A teteje néhány éve beszakadt, 7 méter széles kürtője a felszínen körbejárható. Az öreg Szelim barlangot úgy veszik körül a közeli kisebb-nagyobb földalatti üregek, mint a kotlót csirkéi. Valószínű, hogy összeköttetésben van velük.

A barlang jelentős őskori lelőhely, ősemberek tűzhelyének maradványait, elszenesedett fatöredékeket és állati csontokat tártak fel. Tatárjárás korából származó emberi csontokat is találtak itt. A legújabb kutatások eredménye szerint e barlangból származik hazánk legrégebbi, mintegy 200 ezeréves, az ember jelenlétére utaló lelet.

A Csúcsos-hegyen álló 30 méteres műtárgyat évtizedeken át a bányászok használták. Amikor a kitermelés 1978-ban véget ért, megmentették az ipartörténeti jelentőségű létesítményt. Eredeti helyén szétszerelték, felszállították erre a hegytetőre, és kilátót csináltak belőle. 2008-ban felújították, s akkor nevezték át az aknatornyot Ranzinger Vince-kilátóvá.

A szabadon látogatható kilátótorony sajnos nemcsak a békés turistákat, hanem az extrém sportok kedvelőit is vonzotta, ráadásul az öngyilkosok körében is népszerű végponttá vált. Ezért a felvezető lépcsőket és a legfelső kilátószintet teljesen berácsozták. Így egy hatalmas kalitka vált az amúgy teljes körpanorámát kínáló építményből.

A kilátóhelyről igen meredek ösvény vezet le a Farkas-völgybe, túrabot használata ajánlatos.

A találkozó helyszínén egy fehér,  (Nike) jelvényes, napellenzős sapkában leszek.

Vár Dolinszky Tamás


Megjegyzés

A túra nem lesz megtartva, ha az előző nap délutáni előrejelzése szerint a túra térségében a hőmérséklet délben magasabb mint +34°C, vagy heves zivatar/felhőszakadás, nagy méretű jég (Ø több mint 2 cm) esése, esetleg 70 km/órát meghaladó széllökések várhatók; valamint, ha első fokú vagy magasabb szintű időjárási veszélyjelzés lesz érvényben. Ha a várható hőérzet ezt indokolja (szél, páratartalom), akkor alacsonyabb hőmérsékletnél is lemondom a túrát.

Erről a túrát megelőző este 20:00 óráig e-mailben vagy sms-ben értesítést fogok küldeni a jelentkezőknek.